Фото история: Есента наднича през листата в Киото

Природа Цивилизация • •

Киото е съкровищница на древната японска култура и изкуства, а през есента неговите емблематични градини — някои датиращи отпреди пет века — блестят на меката слънчева светлина, правейки храмовете, градините и историческите алеи на града по-привлекателни от всякога.

Фотограф: Марк Парън Тейлър

Киото е идеалното място за момиджигари, японската традиция да се посещават райони, където листата са почервенели през есента.

С характерните си дървени градски къщи, “Гион” отдавна е главният кагай (град на цветята) на Киото, където се забавляват гейшите – тук известни като г...

С характерните си дървени градски къщи, “Гион” отдавна е главният кагай (град на цветята) на Киото, където се забавляват гейшите – тук известни като гейко.

Из скритите дворове на "Ханамикоджи" звуците на музикални рецитали и остроумни разговори долитат от дискретни чайни, и може дори да подминет...

Из скритите дворове на "Ханамикоджи" звуците на музикални рецитали и остроумни разговори долитат от дискретни чайни, и може дори да подминете гейко, докато тя бърза между срещите.

Градинарите отдавна практикуват изкуството си и в Киото, а храмовете в града са известни преди всичко с градините си.

Те варират от прекрасния „заимстван пейзаж“ на Кинкаку-джи (храма Златен павилион) в Киото, до покрития с мъх Гинкаку-джи (храма Сребърен павилион), където е показана малка, но важна извадка от над стоте разновидности от мъх в градините му (двата храма се намират един срещу друг).

В най-стария дзен будистки храм в града, Кенин-джи, възпоменателна колона е изпъстрена с паднали кленови листа и оброчни монети, оставени от вярващите...

В най-стария дзен будистки храм в града, Кенин-джи, възпоменателна колона е изпъстрена с паднали кленови листа и оброчни монети, оставени от вярващите като дар.

Търсенето на червени листа, особено бронзови и пурпурни кленови листа, наричани момиджи в Япония, е толкова популярно през есента, че си има име: моми...

Търсенето на червени листа, особено бронзови и пурпурни кленови листа, наричани момиджи в Япония, е толкова популярно през есента, че си има име: момиджигари.

Градините на храма Гинкаку-джи са едно от най-добрите места в Киото за тази сезонна прелест и местните обичат да се разхождат под облаците от медни и...

Градините на храма Гинкаку-джи са едно от най-добрите места в Киото за тази сезонна прелест и местните обичат да се разхождат под облаците от медни и златни листа, облечени в кимона с есенен дизайн.

Момиджигари има дълга история, датираща от VIII век, когато е основан храмът Киомизу-дера. Изкачването до основната сграда на храма и триетажната паго...

Момиджигари има дълга история, датираща от VIII век, когато е основан храмът Киомизу-дера. Изкачването до основната сграда на храма и триетажната пагода си струва всяка стъпка, за да се насладите на панорамна гледка към планинската околност и на запад към Киото.

Изкачилите се почистват ръцете си в купела по пътя. Името на храма означава „чиста вода“, а според преданието няколко глътки от неговия водопад Отован...

Изкачилите се почистват ръцете си в купела по пътя. Името на храма означава „чиста вода“, а според преданието няколко глътки от неговия водопад Отованотаки носят здраве, дълголетие и късмет.

Публикувано в притурката за Япония, която се разпространява заедно с октомврийския брой на National Geographic Traveler (Великобритания).