Флирт с уралската улулица

Природа

Те са свирепи, с размах на крилете 120 см и нокти, които пробиват кожа. Но една женска нямаше нищо против да се превърне в муза за фотографа.
 От Аманда Фигл; Снимки: Свен Зачек
От Аманда Фигл; Снимки: Свен Зачек

Галерия | Флирт с уралската улулица

Вижте 9 снимки

 

Младият ловец дебнел лосове в мразовита естонска гора, когато попаднал под мерника на друго същество - уралска улулица. Вгледал се в абаносовите й очи и сърцевидното й лице, оградено с меки пера. Свен Зачек бил поразен. Скоро се върнал в гората, въоръжен с различен вид мерник. Изминали два месеца на беззвучно застинало очакване, докато тя се осмелила да се стрелне за една полевка точно през обектива му.

„Това беше повратната точка" - казва Зачек.

С нехайността на телевизионна звезда от риалити шоу улулицата му позволила да документира личните й драми в продължение на над 3 години. Но през 2010 г. тя изчезнала. Зачек обвинява за това сечта наблизо, при която биват поваляни дърветата с изгнила сърцевина, в които уралските улулици гнездят.

Видът наброява няколкостотин хиляди в Европа и още милиони в Северна Азия. Зачек знае, че ще намери други, но казва, че никой не може да замени неговата изгубена лейди.

Юни 2012

Вижте повече

Юни 2012