Фигурки на 2800 години, открити в Хелике, може да са дарове за Посейдон

Наука

Археолози, които разкопават храм на 2800 години в светилище в Гърция, са открили няколко артефакта, включително фигурки на куче, жена и змия, според гръцкото министерство на културата.

Изглед от въздуха на 2800-годишния храм в Хелике, Гърция.

Изглед от въздуха на 2800-годишния храм в Хелике, Гърция.

© Министерство на културата на Гърция

Някои от тези фигурки може да са били използвани като оброчни дарове, предназначени за богa на морето Посейдон от древногръцката митология.

Светилището, посветено на Посейдон, се намира в древния град Хелике на северния бряг на Пелопонес в Гърция. В допълнение към артефактите, археолозите анализират седименти на мястото, като установяват, че светилището е било наводнено няколко пъти преди около 2800 години, казват те в изявление. В крайна сметка светилището се разрушава, когато Хелике е унищожен при земетресение и цунами, настъпили преди повече от 2300 години.

Артефактите включват бронзова фигурка, вероятно изобразяваща куче и глинена фигурка на жена. Екипът открива и змийска глава, изработена от бронз, глинен фрагмент, който може да е бил част от сфинкс или русалка, и част от златна огърлица.

Тези артефакти може да са били използвани като дарове на Посейдон и други богове, които може да са били почитани в храма, казва за Live Science Анастасия Гадолу, директор на Археологическия музей в Солун, която наблюдава разкопките на обекта.

Въпреки че артефактите може да са били използвани като дарове, тяхното предназначение и религиозна цел - например защо е използвана фигурка с формата на куче - не са изяснени. „Задълбочено проучване, като се вземат предвид всички доказателства [извлечени] от археологическите слоеве, е повече от важно“, казва Гадолу.

Археолозите разкопават светилището близо 20 години. Неговото откриване и връзката му с Посейдон са посочени в поредица от документи, публикувани между 2011 и 2022 г. Древни текстове казват, че на това място е имало светилище, посветено на Посейдон, и направените открития подкрепят тази идентификация, отбелязват още археолозите в документите.