Фестивал на планетите ще краси югоизточния хоризонт през юни

Природа

Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн ще бъдат видими на небосклона с невъоръжено око на зазоряване през целия юни.

© Sky & Telescope

Нещо повече, те ще бъдат подредени в естествения си ред от Слънцето, уточнява Sky & Telescope и препоръчва използването на бинокъл в началото на месеца, както и наблюдение от място с ясен изглед ниско на изток.

Докато наблюдаването на две или три планети близо една до друга с невъоръжено око е често срещано явление, възможността за наблюдение на пет е по-рядка.

Но сега, през целия юни, малко преди изгрева на Слънцето (около 45 минути до половин час по-рано) любителите на звездите ще могат да наблюдават парада на петте планети, от които Меркурий ще бъде по-трудно забележим. На 3-4 юни наблюдаващите ще се нуждаят от бинокъл и ясен източен хоризонт, за да видят малкия свят. С напредването на месеца обаче Меркурий ще се изкачва по-високо, ставайки все по-ярко осветен и по-лесно забележим.

© Sky & Telescope

Планетите ще бъдат най-видими преди изгрева на 24 юни. Гледката ще бъде завладяваща и ще продължи около 1 час, докато Меркурий се изгуби в блясъка на изгряващото Слънце.

Проверете точното време на изгревите през юни от вашето местоположение на Timeanddate.com.

Последният път, когато петте планети се подреждат близо една до друга и стават видими от Земята с невъоръжено око, е през декември 2004 г.