Колко близо са учените до прогнозиране на следващото изригване на Мауна Лоа?

Природа

Активен най-малко през последните 700 000 години и доминиращ в ландшафта на Хаваите, Мауна Лоа е най-големият щитов вулкан на Земята. Сега нови научни данни разкриват все повече за условията, които може да доведат до бъдещи изригвания.

Димящият кратер на вулкана Мауна Лоа на Биг Айлънд, Хавайски острови, след изригването на лава през лятото на 2018 г.

Димящият кратер на вулкана Мауна Лоа на Биг Айлънд, Хавайски острови, след изригването на лава през лятото на 2018 г.

© източник: iStock

Анализирайки GPS и сателитни данни за промени в земната повърхност, през 2021 г. изследователите успяват да моделират потока от магма във вътрешността на вулкана, както и да разберат какво би могло и какво не би могло да предизвика следващото голямо изригване на Мауна Лоа, пише Science Alert.

В графата „може да предизвика“ попада “силно земетресение”. Това заключение се основава на измервания на притока на магма от 2014 г. насам.

„Земетресение с магнитуд 6 или по-голямо би облекчило напрежението, причинено от притока на магма по протежение на субхоризонтален разлом под западната страна на вулкана“, казва през 2021 г. Бхуван Варугу, геолог от Училището по морски и атмосферни науки “Розенстил” към Университета на Маями.

„Подобно земетресение може да предизвика изригване.“

Учените установяват, че 0,11 кв. км магма е потекла на ново място във вулканичната камера между 2014 г. и 2020 г., сменяйки посоката си в зависимост от натиска върху нея.

Досега не са измервани такива промени в магменото тяло. Заедно с повърхностните потоци лава и земните измествания по протежение на разлома, върху който се намира вулканът, проникването на магма променя формата му, както и вероятността за изригване.

Вулканолозите вече знаят, че активността по страничните линии и изригванията са тясно свързани при Мауна Лоа, което означава, че промените по склоновете му, причинени от приток на магма, могат съществено да променят поведението му.

„Едно земетресение може да промени играта“, обяснява морският геолог Фолк Амелънг от Университета на Маями.

„Това ще освободи газове от магмата, сравнимо с разклащане на бутилка сода, генерирайки допълнително налягане и енергия, достатъчни да разбият скалата над магмата.“

Според данните Мауна Лоа вече е под "доста голямо" топографско натоварване.

По-нататъшното проникване на магма ще увеличи вероятността от земетресение и изригване. А липсата на движение под западната стена на вулкана кара изследователите да смятат, че това е мястото, където може да се стане земетресение.

Скорошните изригвания подчертават колко важно може да бъде ранното предупреждение. През 1950 г. лавата от изригването на Мауна Лоа достига брега само за три часа. Изригването през 1950 г., както и голямото изригване през 1984 г. са предшествани от силни земетресения.

Прогнозирането на времето на изригванията е невероятно сложна задача, включваща много променливи и анализи, но внимателното картографиране на магмата, като това в новото проучване, публикувано в Scientific Reports, могат да предоставят безценни данни за бъдещо моделиране.

„Можем да обясним как и защо магменото тяло се е променило през последните шест години. Ще продължим да наблюдаваме и това в крайна сметка ще доведе до по-добри модели за прогнозиране на следващото място на изригване“, казва Амелънг.

Мистериозни стъпки сочат, че неандерталци изкачват вулкан веднага щом изригва

Вижте повече

Мистериозни стъпки сочат, че неандерталци изкачват вулкан веднага щом изригва

Според легендата веднъж, докато дяволът се разхождал по склона на вулкан в Южна Италия, всяка негова стъпка се запечатала завинаги в твърдата скала.