Ето какво причинява на тялото прекомерното ядене на свръхпреработени храни

Наука

Последните проучвания показват, че децата в някои развити страни получават две трети от калориите си от свръхпреработени храни, което води до опасения поради липсата на изследвания за въздействието, което подобна диета може да има върху физиологията.

Нездравословни хранителни продукти, вредни за фигурата, кожата, сърцето и зъбите.

Нездравословни хранителни продукти, вредни за фигурата, кожата, сърцето и зъбите.

© Илюстрация: IStock

За да запълни тази празнина в знанията, британският лекар Крис ван Тулекен решава да се подложи на диета, състояща се от 80 % свръхпреработени храни за 30 дни. Това довежда до редица негативни промени в тялото и мозъка му.

Заснемайки експеримента си като част от документален филм на BBC, озаглавен „С какво храним децата си?“, д-р ван Тулекен обяснява, че макар подобна прекомерна консумация на силно преработена храна да звучи екстремно, „това е същата диета, която всеки пети човек в Обединеното кралство яде.”

Започвайки със закуска от пържено пиле, съдържаща коктейл от химикали, включително мононатриев глутамат, той прекара цял месец, преяждайки със „свръхвкусни“ хранителни продукти. Въпреки че вкусовите му рецептори се наслаждават на експеримента, много скоро тялото му започна да страда.

Само след няколко дни той забеляза, че изпитва глад много по-често, отколкото преди, и дори започна да се лакуми за храна. За да се влошат нещата още повече, скоро Тулекен получава и запек.

Когато тези 30 дни изтичат, докторът установява, че е наддал с невероятните 6,5 км тегло, включващи допълнителни три килограма телесна мазнина. Въз основа на този резултат, той изчислява, че ако поддържа диетата в продължение на шест месеца, ще се уголеми с цели 38 кг.

Индексът на телесната маса на д-р ван Тулекен също се увеличава с два пункта през този месец, което го вкарва в диапазона на наднорменото тегло. Същевременно се наблюдават и редица тревожни хормонални промени. Например, кръвните тестове показват 30 % увеличение на „хормоните на глада“, които предизвикват желанието за ядене, докато „хормоните за ситост“, които казват на мозъка да не яде повече, намаляват.

Но най-поразителните и тревожни промени се наблюдават във функцията на мозъка. Като сравнява сканиране на мозъчната активност от преди и след експеримента, лекарят разкрива, че диетата е предизвикала създаването на нови функционални връзки между определени мозъчни участъци.

„Диетата свърза центровете за възнаграждение на мозъка ми с областите, които водят до повтарящо се, автоматично поведение“, обяснява ван Тулекен. „Така че яденето на свръхпреработена храна се превърна в нещо, което мозъкът ми просто ми казва да правя, без дори да го искам.”

"Това е нещо, което може да видите при човек със зависимост."

Ултра преработените храни обикновено са индустриално произведени и съдържат голям брой химически съставки. Въпреки че не е напълно ясно как тези продукти генерират установените негативни ефекти, друго скорошно проучване разкрива, че хората, които ядат предимно свръхпреработени храни, са склонни да консумират 500 калории повече на ден от тези, които ядат необработени храни – дори когато диетата им е съобразена по съдържание на сол, мазнини и захар, пише IFLScience.

Обобщавайки опасностите от предлагането на подобна неестествена диета на младите, вал Тулекен казва, че „притеснението ми е, че мозъците на децата все още се развиват и са много по-гъвкави от моя, което означава, че промените при тях вероятно ще бъдат още по-големи“.