Ето какво е да се гмурнеш в Алеята на акулите във Френска Полинезия

Природа • •

Атолът Факарава е едно от най-добрите места за плуване с акули – тук има стотици от тях.

Черноперкова рифова акула плува над коралов риф в атола Факарава, Френска Полинезия. Тук, в тесен подводен проход, водолазите могат да изпитат какво е...

Черноперкова рифова акула плува над коралов риф в атола Факарава, Френска Полинезия. Тук, в тесен подводен проход, водолазите могат да изпитат какво е да си сред стотици акули.

© Фотограф: Грег Лекьор / колекция NAT GEO

„Готови ли сте да видите малко акули?“ пита моят водач по гмуркане Тибо Гачон. Въпросът му е риторичен.

Готвим се да се гмурнем от атола Факарава в архипелага Туамоту във Френска Полинезия, част от биосферен резерват на ЮНЕСКО, където ни очакват едни от най-пълните с акули води в света.

Гачон се усмихва и нахлузва своя водолазен регулатор. Слизаме с гигантска крачка от задната част на лодката, падайки направо в една от най-вълнуващите и достъпни подводни гледки в океана.

Намираме се в средата на тесния проход Тумакохуа, в южния край на атола. Това е един от двата приливни канала, които се вливат във втората по големина лагуна на Туамоту, обхващаща площ, шест пъти по-голяма от Вашингтон, окръг Колумбия.

Тихоокеанският прилив се втурва в лагуната Факарава през канал с ширина 90 м. Подобно на други атоли, Факарава се формира около вулканичен остров, кой...

Тихоокеанският прилив се втурва в лагуната Факарава през канал с ширина 90 м. Подобно на други атоли, Факарава се формира около вулканичен остров, който по-късно потъва. Изхвърляните от бури коралови отломки помагат части от него да се издигнат над морското равнище.

© Фотограф: Лоран Балеста / колекция NAT GEO

На този вход на лагуната лъскавите сиви рифови акули се събират като парчета от пъзел, като всяко животно е с дължина около метър и половина.

Гачон и аз се спускаме на около 25 м и се захващаме за скалисти части от рифа, за да не ни понесе течението и да се насладим на гледката. Колкото по-спокойни стоим, толкова по-близо идват акулите. Сякаш самият океан ги издишва по нашия път.

Спектакъл с акули като никой друг

Всъщност, особеното поведение на тукашните сиви рифови акули може да бъде оприличено на енергоспестяваща конвейерна лента, казва Янис Папастаматиу, океанолог от Международния университет във Флорида, който изучава физиологията и поведенческа екология на морските хищници, включително като прекарва стотици часове в гмуркане в южния проход на Факарава.

„През деня те не ловуват тук“, казва той за сивите рифови акули, които имат отрицателна плаваемост и биха потънали, ако спрат да плуват.

Затова те използват възходящите океански теченията по почти същия начин, по който реещите се птици се възползват от възходящите въздушни течения, идващи от планината, за да се задържат във въздуха.

Може да изглеждат почти неподвижни във водата, но всъщност акулите потъват много бавно. Затова използват възходящото течение, за да се носят напред през водата и след това се оставят на течението да ги върне на мястото, откъдето са започнали, за да го направят отново. Резултатът изглежда като безкраен конвейер от акули, които могат да наброяват стотици всеки ден.

Водолаз плува сред сиви рифови акули през нощта около атола Факарава.

Водолаз плува сред сиви рифови акули през нощта около атола Факарава.

© Фотограф: Лоран Балеста / колекция NAT GEO

„Това поведение намалява количеството енергия, което акулите трябва да изразходват“, казва Папастаматиу.

Сивите рифови акули ловуват през нощта. Смята се, че изобилието от риба в лагуната на атола, подсилено от редовни струпвания на хайвер, е една от причините за необичайно голямото присъствие на сиви рифови акули тук.

Защитените акули

От 2006 г. акулите във Френска Полинезия са защитени. А на атола Тикехау професионалният фрийдайвър Денис Гросмер от Tikehau Ocean Tour, който от дълги години се гмурка с тигровите акули в лагуната, до края на 2022 г. започва съвместен проект с Центъра за островни изследвания и Обсерваторията на околната среда на о. Муреа за събиране на кожни проби от животните за генетично изследване.

В една почти безлунна нощ във Факарава, членовете на екипа на фотографа Лоран Балеста, плуващи срещу приливното течение, държат мощните прожектори, не...

В една почти безлунна нощ във Факарава, членовете на екипа на фотографа Лоран Балеста, плуващи срещу приливното течение, държат мощните прожектори, необходими, за да може да снима акули, ловуващи групери, скрити в рифа.

© Фотограф: Лоран Балеста / колекция NAT GEO

Работата му ще помогне да се определят връзките между акулите, живеещи в Тикехау, и тези от околните острови.

Културна почит и уважение

За хората от Френска Полинезия акулите са tāura — тотемни животни и пазители, както на семейни групи, така и на цели островни групи, казва Матахи Тутавае, таитянски режисьор, разказвач и основател на Faafaite-Tahiti Voyaging Society.

Тутавае си припомня свое ветроходно пътуване сред флотилия от традиционни полинезийски канута при подход към Факарава от Таити. След тридневно плаване, цялата група спира, за да изпълни ритуал, който местна жена от Факарава ги съветва да извършат между двата острова.

Когато отидете някъде в Океания, винаги трябва да поискате разрешение и да изясните намеренията си, както на хората, които живеят там, така и на предците“, казва Тутавае. „Тя ни научи на молитва, като ключ за отваряне на врата.“

Той казва, че неговата група е започнала церемония в средата на океана, за да поиска разрешение да се приближи до лагуната на Факарава. Половин час по-късно млада океанска бяла акула - тотемното животно на Факарава, дошла и докоснала корпуса на кануто.

„За нас това беше добър знак“, казва Тутае. „Акулите никога не са били заплаха за нас, до съвсем скоро, когато хората започнаха да ги хранят и да променят навиците им.“

Факарава има втората по големина лагуна в архипелага Туамоту във Френска Полинезия.

Факарава има втората по големина лагуна в архипелага Туамоту във Френска Полинезия.

© Фотограф: Арън Хюи / колекция NAT GEO

Пътуващите, които посещават това отдалечено кътче на света, трябва да подхождат към акулите с благоговение и уважение, казва той. Избягвайте туроператори, които хранят акулите, образовайте се относно животните и влезте в океана с отворен ум.

Трудно е да уважаваш нещо, което не познаваш или не разбираш“, казва Тутае. „Ние сме толкова щастливи, че можем да влезем във водата и да видим всички тези животни, акули и китове тук.“

„Намираме се в средата на Тихия океан на някои рифови острови, които са много, много богати“, казва Гросмер. „Когато има много акули, има и много риба. А когато има много риба, има и много акули.”

Самият той казва, че винаги влиза във водата с послание за любов, уважение, смирение и благодарност към акулите.

„Те решават да дойдат“, казва той. „Аз, аз просто чакам тук.

Писателката на свободна практика Тери Уорд живее във Флорида. Тя се е гмуркала край всички континенти с изключение на Антарктида. Намерете я в Instagram и Twitter.