Енрик Сала: В защита на последните диви места в океана

Природа Наука

Изследователят на National Geographic Енрик Сала ни помага да разберем и запазим уникалните морски екосистеми.

Енрик Сала.

Енрик Сала.

© Снимка: Ману Сан Феликс

Енрик Сала е бивш университетски преподавател. Докато се занимава с тази отговорна дейност, все по-силно започва да му се струва, че чете не лекции, а надгробно слово за океанските екосистеми. Затова решава да напусне академичните среди, за да стане природозащитник като изследовател на National Geographic (1).

1. Изследователите на National Geographic са изключителни личности и авторитети в своите области, които получават финансиране и подкрепа от Националното географско дружество (The National Geographic Society), за да осветяват и защитават нашия свят чрез работата си в областта на науката, изследването, образованието и разказването на истории.Видео: Ето как изследователят на National Geographic Енрик Сала защитава океана.


Той основава и ръководи National Geographic Pristine Seas - проект, който съчетава проучване, изследвания, социална политика и журналистика, за да вдъхнови създаването на морски резервати. Проектът има за цел да защити поне 30 % от океана до 2030 г. в полза на природата и човечеството.

Като прекарва седмици в морето, гмурка се хиляди часове и търси някои от най-малко изследваните и понятни места в океана, Сала и екип от целеустремени учени и режисьори работят, за да вдъхновят създаването на защитени зони, където морският живот може да процъфтява, като същевременно гарантират ефективното им управление за години напред.Видео: Изследователят на National Geographic Енрик Сала разказва завладяваща история: Повече акули означава по-здрав океан; разнообразието на културите, а не интензивното монокултурно земеделие, е ключът към изхранването на планетата; колкото повече видове има, толкова по-малък е рискът от нова пандемия. В новата си книга The Nature of Nature: Why We Need the Wild Сала очертава ясно и аргументирано защо опазването на природата е най-добрата здравна застраховка на човечеството, защо е икономически обосновано и защо е наш морален дълг.


Към днешна дата организацията Pristine Seas е помогнала за създаването на 23 от най-големите морски резервати на планетата, покриващи над шест милиона квадратни километра – площ, два пъти по-голяма от Индия.

През юни 2021 г. Сала бе удостоен с медала “Хъбард” на The National Geographic Society за неговата отдаденост в защитата на критични райони на океана. (Отличието носи името на Гардинър Грийн Хъбард – един от основателите и първи президент на Националното географско дружество.)