Емблематични сгради гасят светлини за Часа на Земята

Природа Цивилизация Околна среда България

Емблематични сгради гасят светлини, за да повишат информираността относно потреблението на енергия и климатичните промени.

Галерия | Емблематични сгради гасят светлини за Часа на Земята

Вижте 10 снимки

Ярките зелени светлини, които по принцип осветяват Кулите Петронас в Куала Лумпур – най-високата сграда-близнаци в света – бяха изгасени за настъпващия Час на Земята – ежегодно събитие, чиято цел е да повиши информираността за потреблението на енергия.

Десетки други емблематични сгради по света, в това число Партенона в Гърция, Голдън Гейт бридж в Калифорния и Харбър Бридж в Сидни, Австралия участват в това събитие, спонсорирано от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Първият Час на Земята се е състоял в Сидни през март 2007 г., като целта е била да се съберат средства за опазването на Големия бариерен риф.

Оттогава Часът на Земята започва да се отблеязва по целия свят. Хиляди граждани гасят лампите си за час в подкрепа на инициативата. Над 170 страни, наред с десетки забележителности вписани в Списъка на ЮНЕСКО, участват в събитието.

През 2015 г. генералният секретар на ОН Бан Ки-мун казва : „Часът на Земята е начин по който гражданите на света могат да изпратят ясно послания, че искат да се предприемат мерки за климатичните промени.“

Часът на Земята се случва от 8:30 до 9:30 вечерта в съответните времеви зони на планетата.

Тук ви представяме снимки на известни паметници, които през последните години са гасили светлините си по време на Часа на Земята.