Защо екстремните горещини не бива да са анонимни?

Природа

Гръцки учени обмислят да започнат да дават имена на топлинните вълни така, както това се прави със силните тропически бури и ураганите.

Партенонът в Атина, Гърция.

Партенонът в Атина, Гърция.

© Илюстрация: IStock

От месец юни досега Гърция премина през два периода на необичайно продължителни екстремни горещини. В началото на август в северната част на страната температурите достигнаха 47,1 °C – абсолютен рекорд за страната.

По-рано този месец гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че безпрецедентните условия „са превърнали цялата страна в буре с барут“. Почти 600 горски пожара бушуваха в рамките на седмица, което принуди хиляди хора да напуснат домовете си.

В тази тежка ситуация, учени от Националната обсерватория на Атина са все по-убедени, че назоваването на горещите вълни ще помогне на обществеността, а и на властите, да разбират по-добре рисковете от екстремни метеорологични явления.

„Вярваме, че гражданите и политиците ще бъдат по-подготвени да се изправят пред предстоящо метеорологично събитие, когато това събитие си има име“, казва д-р Костас Лагувардос, директор на Обсерваторията в Атина.

Как назоваването на топлинни вълни може да помогне

„Топлинните вълни, сами по себе си, са отговорни за голямата заболеваемост и смъртност в нашия регион“, казва Елени Миривили, световно признат експерт по затоплянето на климата.

„Назоваването и категоризирането на топлинните вълни по сила и продължителност, би помогнало на хората да разберат по-добре колко опасни са всъщност“, допълва тя. "Също така, това би позволило на властите да създават и прилагат политики, които да защитят живота и поминъка на населението, както и екосистемите.”

„Топлината е безшумен убиец. Тя се промъква към вас. И погубва повече хора от всеки друг климатичен феномен, особено в райони, където хората не са свикнали с толкова високи температури“, казва Кати Баугман Маклауд, вицепрезидент и директор на Център за устойчивост на фондация Adrienne Arsht-Rockefeller.

Даването на име и степенуването на предстояща гореща вълна по сила, би могло да помогне. „Ако има име, хаштаг, отразяване в медиите, тогава хората обръщат внимание“, допълва Маклауд.

Тази концепция вече помогна за изграждането на план за действие и поведение по време на тропически бури и урагани, която Гърция се надява да сработи и при връхлитането на горещи вълни.

Мрачни прогнози

Скорошен доклад на ООН предупреждава, че затоплянето в Средиземноморието ще бъде с около 20 % по-високо от средното за света.

В момента Атина е най-горещият метрополис в Континентална Европа. Очакванията са, че в бъдеще страната ще бъде силно засегната от екстремни жеги и суша.

"Екстремните горещини оказват влияние и върху икономиката. Обществените пространства на града и кафенета на открито, ресторанти, кина, театри, древни паметници стават все по-малко привлекателни както за гърците, така и за туристите. Всички те предпочитат да останат на закрито", казва още Миривили, цитирана от Euro News.

Топлите зими и горещите лета ще станат нещо обичайно до 2025 г.

Вижте повече

Топлите зими и горещите лета ще станат нещо обичайно до 2025 г.

Климатолози са установили, че необичайно топлите зими и изключително горещите лета ще се превърнат в нещо обичайно до 2025 г., ако изпускането на парникови газове не...