Екстравагантният, ултрамодерен град на Близкия Изток

Цивилизация Околна среда

Невероятното разнообразие на Дубай го превръща в един от най-космополитните градове на земята.

Галерия | Екстравагантният, ултрамодерен град на Близкия Изток

Вижте 19 снимки

от Джим Крейн, снимки: Ник Ханс

Какво ще се случи с Близкия Изток, когато търсенето на петрол секне? Вероятно ще заприлича на Дубай.

Познаваме Дубай като хипер-глобализираната финансова столица на Обединените Арабски Емирства, пищен град-държава, осеян с небостъргачи и изкуствени острови. Но някога Дубай е бил град на петрола. През 1975 г. нефтът е представлявал 2/3 от БВП на Дубай. Оттогава приносът на изкопаемото гориво към икономиката на страната започва да намалява. Днес той е почти нулев.

Емирството не е пострадало от това. Дубай е изградил своя нова идентичност като търговски, туристически и банков център, с много добър пазар на недвижими имоти. Така той се превръща в първата успешна след-петролна икономика в Близкия Изток.

Галерия | Дръзката цел на Дубай

Вижте 5 снимки

Младите араби считат Дубай за модел в региона: толерантно ислямско общество, дипломатически неутрален, абсолютно капиталистически и рязко автократичен.

Дръзкото управление на Дубай не е за традиционалисти. Експериментите, свързани с развитието на града, носят богатство и превръщат емирството в световен възел за търговия и отдих. Този процес в същото време го е превърнал в преходен град и пъстра смесица от култури. Това е така, защото голяма част  от трите милиона жители са  краткосрочни икономически мигранти.

Според правителствени данни едва 8% от дубайците са граждани на ОАЕ. Останалите 92% са чужденци от най-различни страни по света. Емигрантите буквално са построили града от нулата и ръководят ежедневното му функциониране. Според стриктните закони за жителство обаче, Дубай за тях е място за живеене, но не и роден дом.

Демографският дисбаланс е основно в полово отношение. Градът е един от метрополисите с най-много мъже – около 70%, сочат правителствени данни. В бедните квартали, като работническия „Сонапур“, жени почти няма.

Дубай строи "град на бъдещето"

Вижте повече

Дубай строи "град на бъдещето"

Дубайските власти обявиха стартирането на нов голям проект на "град на бъдещето", с цена около 40 милиарда дирхама (10 милиарда долара).

Комбинацията от преобладаващо мъжко население и социална толерантност е създала огромен пазар за проституция – незаконна, но тихомълком приета от властите. Публичните домове в Дубай са с различни категории. При работничките също има разделение - проститутките с европейски и арабски произход са сред най-скъпите.

Дубай е отворен град, който се гордее с приятелските си отношения със съседните страни и с това, че приема почти всички. Търговци и туристи се изсипват тук без визи, като някои ускоряват влизането си в страната със сканиране на ирисите на автоматични пунктове на летището.

Дубай от друга страна е и полицейска страна – навсякъде има електронно наблюдение и в затворите наред с престъпници и длъжници има и политически активисти, които публично изразяват недоволството си от монархическото управление. Разговорите за политика са строго забранени.

Критиците обаче си задават въпроса дали моделът на Дубай е устойчив.

Този търговски център вече няма свои петролни запаси, но той самият консумира огромни количества твърди горива. Енергията в страните от залива е евтина и затова дори автобусните спирки са с климатик. Плувните басейни се охлаждат. В моловете на Емирствата можете да се спускате със ски в продължение на два часа срещу 50 долара, дори когато навън е 43 градуса по Целзий.

Тук Дубай също отива твърде далеч. Този град и съседните му се намират в челните редици на виновниците за климатичните промени. Покачващите се летни температури заплашват да превърнат Залива в необитаема територия, вероятно дори в рамките на нашия век.

Дубай не е особено притеснен и полека покачва градусите. Той стори огромната електроцентрала  „Хасиян“ – първата в Залива, която ще гори въглища. Предстоящият скок на въглеродни емисии единствено означава, че емирството ще се превърне в един от основните замърсители в света.

Все пак Дубай обича да е на първо място.