Еколози разследват загадъчната масова смърт на тюлени на остров в Охотско море

Природа

Трупове на тюлени, морски лъвове и птици са открити на Острова на тюлените в Охотско море от еколози, които били там, за да определят степента на замърсяване с пластмаса, да почистят и да освободят животни, хванати в капан от пластмасови мрежи или други отпадъци.

Тюлени на руския Остров на тюлените, който се намира в Охотско море близо до о. Сахалин.

Тюлени на руския Остров на тюлените, който се намира в Охотско море близо до о. Сахалин.

© GETTY IMAGES

Повече от 300 северни морски котки (Callorhinus ursinus) и сивучи (Eumetopias jubatus) са открити мъртви при мистериозно масово измиране на малък необитаем остров край Сибир, Русия, известен като Островът на тюлените. Той се намира в Охотско море и е важно място за размножаване на северните морски котки (Callorhinus ursinus) - вид тюлени.

Снимки, направени от природозащитници от организацията за подпомагане на дивата природа „Приятели на океана“ (Друзья океана) и екологичната образователна организация Клуб "Бумеранг”, показват трупове, разпръснати по крайбрежието. Повечето от мъртвите животни са тюлени. Открити са и мъртви птици.

Причината за смъртта е неясна, като възможности са отрови, токсини и вирусни инфекции, се казва в публикация в Telegram - филиал на държавния оператор GTRK.

Мария Чистаева, главният ветеринарен лекар на Приморския аквариум, филиал на Руската академия на науките, която по това време е на острова, казва пред GTRK, че птичият грип „не може да бъде изключен“ като възможен виновник.

„За мен е необходимо спешно да се установи причината за масовата смърт, да се направят тестове и изследвания както за токсини, така и за вирусна инфекция“, казва тя.

От началото на годината в Перу са умрели хиляди морски лъвове, като се предполага, че една от основните причини е птичи грип.

От началото на годината в Перу са умрели хиляди морски лъвове, като се предполага, че една от основните причини е птичи грип.

© GETTY IMAGES

В последваща публикация в Telegram от GTRK Sakhalin (ГТРК "Сахалин") се казва, че специалисти от Федералната служба за управление на природните ресурси са отишли на спешно посещение на острова. Екипът е събрал и изпратил за анализ биологични проби, като резултати се очакват след месец.

Властите са създали карантинни зони за птичи грип в няколко крайбрежни района на близкия остров Сахалин, който се намира на 17 км от Острова на тюлените.

Високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI), широко известна като птичи грип, причинява хаос сред популациите на морски птици по целия свят, откакто през 2021 г. е открит особено агресивен щам, известен като H5N1, в чайка.

По-рано тази година учените започват да проучват дали щамът е проникнал в популациите на морски бозайници. Те подозират, че предаването на птичи грип от птица към тюлен може да е настъпило в региони като Мейн и крайбрежието на Перу, където H5N1 опустошава популациите на диви птици. От януари до февруари тази година в Перу са регистрирани повече от 3000 смъртни случая на морски лъвове, много от които са с положителен тест за H5N1.

Експедиция, включваща учени, ветеринари и доброволци, пътува до Острова на тюлените, за да почисти пластмасата и да спаси тюлени, хванати в капан от пластмасови мрежи или други отпадъци.

Преди откриването на масовата смърт, от организацията казват, че са спасили 151 северни морски котки. Видът е класифициран като „уязвим“ от Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) поради намаляващата численост на малки.

В миналото северните морски котки били ловувани като част от световната търговия с кожи, пише Live Science.