Египетска мумия със златен език

Наука

Археолози правят интересни открития в храма Тапосирис Магна край Александрия, Египет. Сред тях попадат на мумия със златен език.
© Снимка: Egyptian antiquities ministry

Преди повече от две хилядолетия древните египтяни погребвали мъртвите си в храма Тапосирис Магна в покрайнините на Александрия. Органите им били изваждани, а телата им превръзвани. Някои от тези мумии имали невероятна чест: жреците слагали златен амулет с формата на език в устата им, за да могат мъртвите и след смъртта да говорят с богове като Озирис – богът на египетския подземен свят.

В Египет откриха 100 непокътнати саркофага с мумии

Вижте повече

В Египет откриха 100 непокътнати саркофага с мумии

Египет съобщи за откриването на древна съкровищница от над 100 непокътнати саркофага, най-голямата такава находка тази година.

Мумия с такъв позлатен език бе наскоро открита в Александрия, наред с много други. Археолозите също така са намерили мумия с погребална маска и дупки за очите. Подобни погребални маски би трябвало да помагат на починалите да намерят пътя към телата си и да ги предпазват в отвъдното.

Храмът Тапосирис Магна („големият храм на Озирис“) и преди е вълнувал археолозите. Ръководителят на експедицията Мартинез вярва че легендарната Клеопатра, последната египетска кралица, която умира през 30 г. пр. Хр., е погребана тук. Екипът археолози  намерил мумии, покрити със злато, вероятно на някои от съветниците на Клеопатра.

Галерия | Откриха най-древните татуировки върху мумии в Египет

Вижте 7 снимки

Според други експерти, като Захи Хауас, няма доказателство, че Клеопатра е погребана в храма Тапосирис  Магна. Хауас работи с Мартинез в продължение на няколко години.

„Аз смятам, че Клеопатра е била погребана в гробницата, построена до двореца й, който е под вода“, споделя Хауас за Live Scinece.

Археолози откриват двореца на Клеопатра преди повече от 4 десетилетия. Той се намира на шест метра под водата на източното пристанище на Александрия.