Едно MINI, трима приятели и едно приключение в планината

Пътеписи Цивилизация България

Нека да е лято! Сега е моментът да пътешестваме! Да се впуснем в приключението, за което все не ни достигаше някой от задължителните елементи, които превръщат едно пътуване в приключение: интригуващ маршрут, подходящо превозно средство и щипка вълшебство.
© Снимки: Александър Илиев

Галерия | Едно MINI, трима приятели и едно приключение в...

Вижте 17 снимки

И всичко това съчетано така, че тръпката от новото преживяване и забавлението да пречистят ума ни и да стимулират въображението ни.

Целта ни е една от най-красивите планини в България – Родопите. Потегляме със солидна туристическа екипировка и любезно предоставения ни от BMW Group България тестови автомобил.

Изборът на модела Countryman S ALL4 по интуитивен начин се слива хармонично с вълшебната атмосфера на Родопите – планина, чиито склонове излъчват сила, но покоряват с красивата си форма.

Откъде да минем, за да не губим време в напразно обикаляне до желаната дестинация? Никакъв проблем. MINI Countryman разполага с мултимедия с интуитивен дисплей и вградени множество функции като например навигационната система – не може да не вметнем колко добре изпълнява ролята си на навигатор.

Остава само да решим къде точно да спрем, за да се насладим на гледката. Тук или малко по-нагоре? Не – на онази слънчева поляна. А може би до тези борове...

За да няма недоволни, спираме и тук, и там. MINI Countryman е автомобил, който изпълнява желанията ти. В един момент – а пътуването в Родопите е низ от такива моменти – стигаме до място, чиято красота ни кара да спрем и да слезем.

Ех, да можеше по-дълго да останем тук! Всъщност – може и то когато и колкото искаме. MINI Countryman е перфектен автомобил за пътешествие, тъй като е оборудван с допълнително монтирана собствена палатка Airtop на покрива, произведена от AUTOHOME специално за MINI.

Любопитни сме да я разпънем и да я изпробваме. Само след 2 мин разполагаме с удобна палатка с аеродинамична форма, със здрава конструкция с два отвора за вход и отвори с мрежа. Както и с удобен ергономичен матрак за спане, комплект възглавници и – естествено – стълба. Качваме се по стълбата, надничаме през прозорците на палатката... Слизаме и пак се качваме – като деца!

За нас това преживяване ни беше за първи път, но усещаме и любопитните погледи на преминаващите туристи – е, добрият опит трябва да бъде споделен, макар и само като информация. Единодушно приемаме, че този излет е само кратка репетиция на едно дълго пътешествие.

MINI Countryman S ALL4 ще те отведе там, където ти пожелаеш. Дава ти усещането за свобода. Устройваш си свой, малък и удобен къмпинг, без това да ти коства сили и загуба на време. Две в едно – интелигентен автомобил и комфортна спалня.

Решението е взето. Вече планираме нашето мечтано приключение. Ще увеличим и състава на групата – комфортът в Countryman създава усещане за пространство, като съвсем спокойно могат да пътуват пет човека. Сравнително големият багажник (150 л) може да бъде разпределян на различни отсеци според нуждите на пътниците. Вплетените нови технологии в автомобила, носещ в сърцето си 57-годишната история на марката, са гаранция за невероятното изживяване по време на път.

Разчитайки на автоматичната скоростна кутия Steptronic и обем на двигателя от 1998 куб.см. и мощност 192 к.с., возенето е изключителното меко. Да не пропуснем да отбележим и блестящата озвучителната система HiFi Harman/Kardon и активирането на мобилно устройство през Bluetooth. Освен това, разчитайки на електронното управление на амортисьорите, спрямо терена можем да избираме от три основни режима на шофиране: MID, SPORT, GREEN.

За новия MINI Countryman S се предлагат многобройни иновативни асистиращи системи. В стандартното оборудване са включени контрол на дистанцията при паркиране със сензори в предната и задна част на автомобила, контрол на ефективността и на налягането в гумите, мултифункционален волан, спортни седалки, телеуслуги, спешно повикване. Изцяло нова разработка е и MINI Head-Up дисплеят, разположен на нивото на очите, където водачът лесно може да проследи съобщения и индикации от асистента за шофиране – при прекалена близост с други участници в движението и автопилота, който е със спирачна функция.

Техническите предимства са важни. Не не по-малко важно е личното усещане. Дали от родопския въздух, дали от приказната гледка и пък от сигурността и удобството на самия автомобил, всеки от нас се чувства някак по-специален.

Ненапразно казват, че притежателят на MINI не е обикновен притежател на автомобил. Този човек е запазил живо детското си любопитството и желанието да играе.

Ех, времето на малките детски колички остава в миналото, но ако си съхранил страстта си към тях, значи Mini Cooper Countryman S ALL4 е твоята кола.

Лятото продължава! Тук може да е към края си, но в друга точка на света лятото сега започва...