Една потайна дама

Цивилизация

Портрет с креда може би е дело на Леонардо за 100 млн. долара.
© От Том О'Нийл
 

При представянето й в света на изкуството на 30 януари 1998 г. Бианка Сфорца не привлякла много погледи. За тълпата на аукциона на „Кристис" в Ню Йорк тя била просто красиво лице в рамка. Никой не знаел името й или това на художника, нарисувал портрета. Цветната рисунка с креда и мастило върху пергамент била описана като датираща от началото на XIX в., немска, имитираща ренесансовия стил. Една нюйоркска дилърка, Кейт Ганц, купила картината за 21 850 долара.
Почти 10 години по-късно колекционерът Питър Силвърман видял профила на Бианка в галерията на Ганц и купил портрета. Помислил си, че рисунката може би наистина датира от Ренесанса. Ганц била споменала Леонардо да Винчи като вдъхновение за автора. Ами ако картината е дело на великия Леонардо?
Идеята, че някой си може да влезе в някоя си галерия и да си купи рисунка, която да се окаже неизвестен шедьовър на Леонардо, струващ вероятно 100 милиона долара, прилича на типична градска легенда. По времето, когато Силвърман купил портрета, били минали повече от 75 години от последното доказване на автентичността на някоя от картините на майстора. Нямало писмени данни, че създателят на „Мона Лиза" някога е рисувал голямо произведение на пергамент, нито известни копия, нито скици. Ако тази картина била дело на Леонардо, къде тогава се е крила цели 500 години?

Февруари 2012

Вижте повече

Февруари 2012