Една от най-свирепите риби сменя по 20 зъба всеки ден

Природа Наука • •

Тихоокеанският вид лингкод (Ophiodon elongatus) е ненаситен хищник и всеядна риба с уста, която прилича на разхвърляно чекмедже за сребърни прибори - нейните над 500 зъба са подредени хаотично върху силно подвижните ѝ челюсти.

Тихоокеанската риба лингкод може да се сдобива с по 20 нови зъба на ден.

Тихоокеанската риба лингкод може да се сдобива с по 20 нови зъба на ден.

© Снимка: Жоел Сарторе, NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK

Ново изследване, публикувано през октомври в научното списание Proceedings of the Royal Society B, разкрива, че лингкодът губи и се сдобива средно с 20 зъба всеки ден.

“Скоростта на смяна на зъбите на тихоокеанския лингкод изненада изследователите”, казва Карли Коен, докторант във Вашингтонския университет, изучаващ биомеханиката на храненето и съавторът на изследването.

„Съществуващите изследвания, посветени на подмяната на зъбите, са все на чудаци“, казва още Коен. Като рибата морски дявол (Lophiiformes) например, при която никнат зъби и върху челата им, или пиранята (Serrasalminae), която пък може да загуби една четвърт от зъбите си наведнъж. „Но повечето риби имат зъби като лингкода. И всъщност, е “много вероятно да се окаже, че повечето губят много от зъбите си всеки ден и ги заменят бързо, също като този вид”, добавя тя.

Хищник от засада с разпилени зъби

Тихоокеанският лингкод е зловеща атлетична риба с дължина около 1,2 м в зряла възраст. Това е хищник, който дебне от засада и обича да се отдава на канибализъм. Рзпространен по западния бряг на Северна Америка, от Аляска до Баха Калифорния (Долна Калифорния - най-северният щат на Мексико), този вид е икономически важен за рибарите, отчасти и защото е „страхотен в тако“ (тако е вид сандвич, типичен за мексиканската кухня), казва Коен.

Но не може да се каже, че лингкод са очарователни риби. „Трябваше да добавим тиксо към ъглите на устите им, защото когато видят някой да минава наблизо, те нападат... Никога не съм била ухапвана, но съм сигурна, че биха опитали, ако имаха възможност”, казва Емили Кар, студентка в Университета на Южна Флорида и водещ автор на изследването.

Лингкод е ненаситен ловец, който яде „всичко, което може да напъха в устата си“, казва Коен, “а в устата му се случват много неща”.

Лингкод имат горна и долна челюст, точно както и ние, но при рибите те са по-подвижни и могат да се издават напред в независими посоки. Ако надникнем в устата им, ще видим, че дори небцето е покрито със зъби, чиито редици продължават към задната част на гърлото до хранопровода. Това са така наречените фарингеалните челюсти, които са обсипани с костни структури, изградени от модифицирани хрилни арки.

Снимка на индивид тихоокеански лингкод под флуоресценция в лаборатория, даваща поглед към зъбите му.

Снимка на индивид тихоокеански лингкод под флуоресценция в лаборатория, даваща поглед към зъбите му.

© Снимка: Кимбърли Шонбергер

Когато лингкод атакува, предният чифт челюсти се изстрелва напред и завлича плячката в устата, където вътрешните фарингеални челюсти започват да раздробяват нещастните жертви. За да сработва тази стратегия, хищникът разчита на зъби, остри като игла, които обаче са склонни да се чупят. Какво е решението? Постоянно да израстват нови зъби.

Зъбата съдба

При своето проучване изследователите използват поредица от багрила, за да създадат визуална времева линия на растежа на зъбите.

Най-напред, 20 млади индивида лингкод са потопени за 12 часа в съд с флуоресцентното органично багрило ализарин, което служи за оцветяване в червено. Тъй като ализаринът е привлечен от калция в зъбите, резултатът е стотици светещи в червено зъби. През следващите 10 дни рибите са изложени на второ, зелено багрило - калцеин флуоресцеин. Докато зъбите от първия ден на изследването се оцветяват в червено, новоизникналите зъби при втората част на експеримента вече са зелени. Кар старателно преброява и класифицира всеки останал червен зъб от общо 10 580 зъба на 20-те изследвани риби.

След като изследват усмивките на всяка от тях, Кар и нейният екип научават не само, че зъбите на лингкод са обречение, но и че всеки зъб изниква точно там, където ще прекара цялата си кариера. Това е в противоречие с други известни зъбати риби като голямата бяла акула, чиито зъби изникват в задната част на челюстта и постепенно се придвижват напред, докато растат.

Също така, изследователите идентифицират “горещи точки” на смяна на зъбите. „Откриваме, че има по-бърза подмяна в онези области, където се очаква да има по-голям натиск“, обяснява Коен.

Но какво наистина задейства смяната на зъбите при лингкод

Втората посока на експеримента е сравняване на две групи лингкод – първата включва редовно хранещи се с други видове риба индивиди, а втората включва индивиди, поставени на гладна диета. Изследователите не откриват значителна разлика в скоростта на смяна на зъбите между двете групи. Това предполага, че при лингкод зъбите не се сменят, защото се чупят при хранене, а по-скоро те падат и израстват въз основа на генетичен таймер, точно както при нашите собствени бебешки и постоянни зъби.

Кар казва, че намира скоростта, с която лингкод сменя зъбите си за изненадваща. „Смята се, че зъбите са много скъпи за изработка и смяна, но нашето проучване оспорва тази концепция“, казва Кар. В богатите на калций води на океана очевидно за лингкод си струва инвестицията от честа смяна на зъбите, които обаче винаги са остри.

Лингкод и други сранници

Този модел на смяна на зъби е необичаен в света на изследванията на рибите, но вероятно не и в природата.

Исторически погледнато, скоростта на растеж и загуба на зъби при рибите трудно може да се оцени. Акулите, например, са наблюдавани да похапват собствените си паднали зъби, може би за да възвърнат инвестицията на калций. Но резултатите от новото проучване показват, че зъбите може и да не са толкова незаменими или ценни, колкото се смятеше досега.