Една от най-големите мистерии на Египет

Цивилизация

Как са построени пирамидите в Гиза?
ОТ BRIAN HANDWERK, National Geographic
СНИМКA: CORDON PRESS
ОТ BRIAN HANDWERK, National Geographic СНИМКA: CORDON PRESS

Галерия | Една от най-големите мистерии на Египет

Вижте 9 снимки

Пирамидите в Гиза, построени, за да издържат хилядолетия, са изпълнили предназначението си. Монументалните гробници са останки от епохата на Старото царство на Египет и са построени преди около 4500 години.

Египетските фараони се надявали да се превърнат в богове след смъртта си. За да се подготвят за задгробния си живот, издигат храмове на боговете и масивни пирамидални гробници за себе си – пълни с всичко, което един владетел трябва да притежава, за да управлява и в задгробния свят.

Фараон Хуфу (Хеопс) започва първия пирамидален проект в Гиза, около 2550 г. пр.Хр. Неговата, великата пирамида, е най-голямата и се извисява на около 147 метра над платото. Изградена е от приблизително 2.3 милиона каменни блока. Те тежат средно от 2.5 до 15 тона.

Сензационно откритие, свързано с Пирамидите в Гиза!

Вижте повече

Сензационно откритие, свързано с Пирамидите в Гиза!

Екип международни учени откри, че във вътрешността на Пирамидите в Гиза може да се генерира електромагнитната енергия, съобщава Business insider.

Синът на Хуфу, фараон Хефрен, построил втората пирамида в Гиза около 2520 г. пр.Хр. Неговият некропол включва и Сфинкса – тайнствената варовикова статуя с тяло на лъв и глава на фараон. Сфинксът се смята за пазител на гробниците на фараоните.

Третата от пирамидите в Гиза е значително по-малка от първите две. Построена е за фараон Менкауре около 2490 г. пр.Хр. и включва много по-сложен могилен храм.

В Хеопсовата пирамида учени откриха кухина с размерите на пътнически самолет

Вижте повече

В Хеопсовата пирамида учени откриха кухина с размерите на пътнически самолет

Неизвестна до момента кухина в Хеопсовата пирамида е останала непокътната в продължение на 4500 години.

Бум в строежа

Древните инженерни подвизи в Гиза са толкова впечатляващи, че дори и днес учените не са сигурни как точно са построени пирамидите. И все пак те научили много за хората, които са ги построили, както и за политическата власт, необходима, за да се стигне до построяването им.

Строителите били квалифицирани, добре хранени египетски работници, които са живели в близък, временно изграден град. Археологическите разкопки на пленителното място разкриват силно организирана общност, богата на ресурси и подкрепяна от силна централна власт.

Музей в Кайро ще изложи най-старите египетски папируси

Вижте повече

Музей в Кайро ще изложи най-старите египетски папируси

Египетският музей в Кайро за пръв път излага най-ранните познати надписи върху папирус от древната история на страната. В тях се уточняват детайли от работата по...

Вероятно колониите на Египет са допринесли за приток на работници, за храната им и други необходими неща за превърналия се в национален проект за показване на богатството и надмощието на древните фараони.

Подобни разкрития накараха Захи Хавас, генерален секретар на Egypt's Supreme Council of Antiquities и изследовател на National Geographic, да отбележи, че именно пирамидите са построили Египет, а не обратното.

Галерия | Откриха още три гробници в Египет

Вижте 3 снимки

Запазване на миналото

Ако пирамидите са помогнали за изграждането на Древен Египет, те също са го и запазили. Гиза ни позволява да изследваме един отдавна изчезнал свят.

„Много хора ги определят за просто гробище в съвременния смисъл на думата, но те са много повече от това – твърди Питър Дер Мануелиа, египтолог на Музеят за изящни изкуства в Бостън и Tufts University. – В тези гробници има прекрасни сцени от всеки аспект от живота в Древен Египет, така че не става въпрос само за това, как са починали египтяните, а как са живели.“

Откриха смайващи аномалии в Хеопсовата пирамида

Вижте повече

Откриха смайващи аномалии в Хеопсовата пирамида

В опити отново да спечели туристи Египет впряга усилия да разгадае мистериите на пирамидите. След като на 25 октомври стартира проектът "Сканирай пирамидите", осъществяван съвместно от...

Изкуството в гробниците включва изображения на древни фермери, които работят на полето и се грижат за животните, риболова и птицевъдството, дърводелството, дрехите, религиозните ритуали и погребалните практики на египтяните.

Надписите и текстовете също така позволяват изследване на египетската граматика и език. „Почти всичко, което искате да научите за цивилизацията на фараоните, е на разположение върху стените на гробницата в Гиза“ – казва Дер Мануелиа.

Нови находки доказват как египтяните са построили пирамидите

Вижте повече

Нови находки доказват как египтяните са построили пирамидите

Пирамидите в Гиза се посещават от хиляди туристи всеки ден. Историята на тези древни конструкции не спира да вълнува човечеството. Те не само изглеждат необичайно, но...

За да направи тези ценни ресурси достъпни за всички, той оглавява проекта „Архивите на Гиза“, който включва огромна колекция от снимки, планове, рисунки, ръкописи, записи на обекти и дневници за експедиции, които позволяват виртуални посещения на платото.

По-старите записи съхраняват картини или надписи, които оттогава са избледнели, артефакти, които са били изгубени или унищожени, и отключват гробници, които не са достъпни.

В Египет откриха гробници с мумифицирани животни

Вижте повече

В Египет откриха гробници с мумифицирани животни

Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в района на некропола Сакара, намиращ се в околностите на Кайро.

Но той подчертава, че нищо не може да повтори или замени усещането от личното посещение в Гиза.

Бъдещето на пирамидите

От началото на Арабската пролет през 2011 г., когато Египет претърпява политически катаклизми, продължили години, туризмът бележи бърз спад. Оттогава страната е преминала през няколко административни промени, а нестабилността означава, че бъдещето на туризма, свързан с пирамидите, е несигурно.