Една година без туризъм: криза за тайландските слонове в пленничество

Природа

„За продан: 11 умни слона. 3 милиона бата единия“, обяви в реклама във фейсбук на 29 май тайландският зоопарк Срирача. Това прави около 96 000 долара всеки.

Зоопаркът изкарва средства от туристи чрез входни билети, организиране на яздене на слонове и шоута, но след като Тайланд затвори границите си за повечето чуждестранни туристи (или изисква задължителна карантина) от март 2020 г. поради коронавируса, той е изправен пред финансова криза. В пост във фейсбук на 28 май относно проблема със слоновете зоопаркът казва „в този момент, за да затворим раните нанесени от COVID, трябва да ги продадем.“

Подобна е ситуацията из цялата страна. Около 3800 слона живеят в пленничество в Тайланд, много от тях в лагери, зоопаркове и резервати. Някои лагери наемат слоновете от собствениците им и сега, когато не могат да си позволят разходите да ги поддържат, трябва да отпратят животните обратно. Други лагери все още запазват слоновете си, но трудно се грижат за тях, като се налага да ги оставят гладни и в изолация. Цялата индустрия страда.

Едуин Уике, основател и директор на Wildlife Friends Foundation Thailand – резерват в който живеят 850 спасени животни, 29 от които слонове, разказва за тежката ситуация в силно зависещия от туризма южен Тайланд. „Когато отивам в онези лагери, които са временно затворени и виждам физическото и психическо състояние на слоновете си мисля, че за някои ще е по-добре да са мъртви“, казва той. „Трудно е човек да гледа поклащащите се глави и агресивното поведение на животните. Те са наистина гладни. Наистина.“

„Слоновият туризъм“ е отдавна доходоносен за Тайланд. Посетители от цял свят плащат между 20 и 150 долара, за да яздят слонове или да гледат номерата им. През последните години част от индустрията се е насочила към резервати, които поставят животните в по-естествена среда.

Не е ясно какъв точно приход генерира „слоновият туризъм“ като цяло. Но фактът, че преди пандемията един лагер е плащал до 80 000 долара за да купи млад, обучен слон, предполага колко доходоносни са язденето на слонове, шоута и други интерактивни дейности.

Слонове без бивни

Вижте повече

Слонове без бивни

Заради бракониери слоновете еволюират и губят бивните си.