Единствената страна в света с отрицателни въглеродни емисии

Цивилизация

Бутан е превърнал устойчивостта в своя национална идентичност.
Фестивал в манастира Гангтенг в долината Пхобжикха, Бутан.
Снимка: Питър Адамс, Getty Images
Фестивал в манастира Гангтенг в долината Пхобжикха, Бутан. Снимка: Питър Адамс, Getty Images

Бутан е вероятно най-щастливата страна в света. Тя е и една от най-зелените. Това не е съвпадение. Всъщност крал Джигме Синге Вангчук разработва Брутното национално щастие въз основа на четири основни елемента: устойчиво развитие, опазване на околната среда, опазване на културното наследство и добро управление. Другите държави могат да се поучат, тъй като в хималайското царство не просто липсват въглеродни емисии – там те са отрицателни.

Още нещо: това се случва въпреки развитието на туризма в страната. Един от начините по които чужденците могат да помогнат за съхраняването на страната е нелогичен: като я посетят.

Като туристическа дестинация Бутан остава уникална страна, притисната между силно индустриализираните си съседи Китай и Индия. Изолираната държава се отваря към света през 1974 г., а телевизията разрешава през 1999 г.

Галерия | Омъжена за Бутан: Как открих себе си в...

Вижте 5 снимки

Бутан е превърнал устойчивостта в своя национална идентичност. „Нашите просветени монарси работят неуморно за развитието на страната, като балансират икономически растеж със социално развитие, устойчивост на околната среда и опазване на културното наследство и това в рамката на доброто управление“, казва в презентация на TED министър председателят на Бутан Тшеринг Тобгей.

Всъщност конституцията изисква 60% от земите да останат защитени гори. Един от начините по които страната поддържа това е контролиран туризъм с ниско въздействие върху околната среда.

Туристите, които не са от Бангладеш или Малдивите, се нуждаят от виза, която струва 40$ и трябва да платят още 200-250$ за „Минимален пакет на ден“, както и да направят резервация през официално одобрен туроператор. Последната такса включва настаняване в тризвезден хотел, закуска, обяд и вечеря, лицензиран туроператор, екипировка за къпминг и трекинг, пътуване в страната (без полетите), както и такси.

В пакета е включена и такса устойчиво развитие  от 65 $. Тези средства отиват за финансиране на образованието, здравеопазването и премахването на бедността, както и за изграждане на инфраструктура за развиващия се туризъм.

„Здравеопазването в Бутан е безплатно, както и образованието до гимназия. За показалите добри резултати, образованието е безплатно и до влизането в колеж“, пишат от Министерството на туризма.

Много са причините поради които Бутан има отрицателни въглеродни емисии. Освен защитените гори, страната печели световен рекорд по засаждане на най-много дръвчета на час.

„ Страната е голяма почти колкото Швейцария, но населението й е 1/10 от швейцарското. Освен това тук първото шосе е било направено през 1960 г., което означава, че колите все още не са навлезли масово“, казват от министерството.

Въпреки това в Тхимпху вече има час пик, но това остава единствената азиатска столица без светофари.