Пустинята Пинакълс - сюрреалистична красота, която омагьосва

Природа • от

Каменните структури в пустинята Пинакълс привличат посетители от целия свят, но освен с тях тя е известна с очарователното си разнообразие от растителен и животински свят.

Пинакълс, Национален парк Намбунг, Западна Австралия.

Пинакълс, Национален парк Намбунг, Западна Австралия.

© Илюстрация: IStock

Национален парк Намбунг в Западна Австралия, е прочут със своите огромни крайбрежни бели дюни, наподобяващи разлято брашно. Но той впечатлява дори повече със своя невероятно изглеждащ природен феномен – пустинята Пинакълс. Най-близкото населено място е град Сервантес, който обаче се намира на цели два часа път с автомобил оттук. Вероятно това е основната причина, поради която Върховете стават известни едва през втората половина на XX век. Но и има и нещо друго.

Пустинята Пинакълс (от англ. ез. pinnacles - върхове) е наречена така заради удивителната колекция от древни варовикови образувания, които се издигат от пясъка като счупени пръсти на отдавна умрял гигант. Всъщност районът е осеян със скали с всякакви размери и форми. Някои от формациите приличат на надгробни плочи, други на вещерски шапки или гигантски гъби, или на разпръснати зъби на акула.

Нощно небе над Пинакълс в Западна Австралия.

Нощно небе над Пинакълс в Западна Австралия.

© Илюстрация: IStock

Как са се образували причудливите скали

Според повечето учени прочутите древни колони в Пинакълс се формират преди 25 000 до 30 000 години. Смята се, че по това време мястото изобилства от морски живот, а варовикът, от който те са изградени, е биогенен (т.е. съставен от останките на организми).

Въпросът как са се образували причудливите скални върхове обаче, остава без точен отговор. Все пак в основата на всяка хипотеза има три фактора: древни морски черупчести оргнанизми (миди, раковини и др.), вятър и ерозия. Вероятно древните колони са образувани в следствие на ерозията на варовика и действието на вятъра.

Тайните на безкрайните дюни

Гледка към белите дюни в Национален парк Намбунг, Западна Австралия.

Гледка към белите дюни в Национален парк Намбунг, Западна Австралия.

© Илюстрация: IStock

С времето мощният вятър, нахлуващ от Индийския океан, започва да натрупва варовиковия пясък, образувайки гигантски дюни. А благодарение на местния климат, върху тях започва да се развива специфична растителност, която не позволява на пясъка да се разпилява.

Все пак пустинните ветрове постоянно променят пейзажа и “преместват” дюните. Така с времето варовиковите колони, някои от които са кухи, се появяват, само за да изчезнат отново по-късно. Вероятно затова, както и заради изолираността на района, те остават неизвестни чак до средата на XX век. По-точно до края на 60-те години, въпреки че Националният парк е създаден през 1956 г.

Живот в пустинята

Сиво кенгуру подскача в пустинята Пинакълс близо до град Сервантес в Западна Австралия.

Сиво кенгуру подскача в пустинята Пинакълс близо до град Сервантес в Западна Австралия.

© Илюстрация: IStock

Обикновено наличието на флора, означава наличие и на фауна. Поне в тази пустиня това важи с пълна сила. Западни сиви кенгуру, черни какаду, емута, бобтейли, пясъчни гоани и китонови питони са някои от домакините в парка.

Сред местните растителни видове се срещат панджанг (храстовидна австралийска акация), крайбрежна акация и роза банджине (Pimelea rosea), квандонг, жълта опашка, дебелолистна скаевола и други видове, чиито названия звучат далечно и необикновено. Папагалският храст и свещникът банксиа са други често срещани обитатели на парка.

Разходка в Национален парк Нимбунг и пустинята Пинакълс

Превозното средство с висока проходимост пресича кулите на Пинакълс в Западна Австралия.

Превозното средство с висока проходимост пресича кулите на Пинакълс в Западна Австралия.

© Илюстрация: IStock

Всъщност намбунг е аборигенска дума, която означава крив или криволичещ. Да, през парка тече река (река Намбунг), която го пресича и изчезва в пещерна система под варовика.

Неизвестен доскоро, днес този сюрреалистичен природен парк се радва на голям интерес и посещаемост, макар че единственият начин, по който това може да се осъществи, е с помощта на специално оборудван автомобил 4x4.

Дължината на туристическия маршрут е 4,5 км.