Джулай морнинг - посрещаме първото юлско слънце

Цивилизация България

По традиция на 30 юни срещу 1 юли млади и стари се събират да посрещнат първото юлско утро на брега на морето край Каварна. Джулай морнинг символизира желанието за свобода на личността.

На 30 юни срещу 1 юли хората в България посрещат Джулай морнинг - празник на зараждащия се живот и пълно освобождаване на личността от оковите на голе...

На 30 юни срещу 1 юли хората в България посрещат Джулай морнинг - празник на зараждащия се живот и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

© Източник: iStock

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират в Каварна и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал през 80-те години като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп.

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от "старите хипари" решават да започнат да честват "ивнинга" ("вечерта" — от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

С времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, а местата, на които се чества, вече се разпростират не само по плажовете на Българското Черноморие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка тераса с изглед на изток - за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

От 2004 г. вокалистът на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън изпълнява ежегодно песента „July Morning“ на фестивала "Калиакра Рок Фест", който се провежда на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната. Обича България, българската природа, история и култура. Участва в редица филми, предавания и културни инициативи, посветени на страната ни. Нарича я "Втори роден дом". През януари 2012 г. записва албум с „Диана Експрес“. Калиакра Рок Фест се мести на брега на Дунава в Тутракан и там през 2018 г. Лоутън пее за последно, посрещайки слънцето. Почива неочаквано на 29 юни 2021 г. на 74-годишна възраст.

На 19 март 2022 г. съпругата и децата на роклегендата разпръсват праха му над Камен бряг. На 1 юли същата година е открит негов паметник в местността „Огънчето“ на Камен бряг, където в продължение на години големият приятел на България изпълнява емблематичната песен "July morning" пред хиляди български фенове при ритуалното посрещане на Джулай морнинг - първото юлско утро.