“Джеймс Уеб” може да засече живота на Земята от цялата галактика

Наука

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” (JWST) би могъл да забележи признаците на нашата цивилизация на Земята, ако ни наблюдаваше от друга звездна система в Млечния път, показва ново проучване.

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” (JWST).

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” (JWST).

© Източник: iStock

Откритието поражда надежди, че най-съвременният космически кораб може да открие извънземни цивилизации, докато се взира към далечни светове в нашата галактика.

От стартирането си в края на 2021 г. JWST надниква в най-дълбоките части на Космоса в търсене на улики за това как се е формирала ранната вселена. Но една от второстепенните цели на телескопа е да анализира атмосферите на близките екзопланети (планети извън Слънчевата система), за да търси газове, произведени от биологичен живот, известни като биосигнатури, и химикали, произведени от напреднали извънземни цивилизации, известни като техносигнатури.

Макар да е най-мощният телескоп в експлоатация в момента, все още не беше ясно дали JWST би могъл да забележи признаците на интелигентен живот. За да отговорят на този въпрос, изследователите решават да проверят дали е способен да открие интелигентен живот от единствената планета във Вселената, за която към момента се знае, че е обитаема - Земята.

В новото проучване, качено на сървъра за предпечат arXiv, изследователите вземат спектър от земната атмосфера и умишлено занижават качеството на данните, за да симулират как ще изглежда за наблюдател, който се намира на десетки светлинни години. След това екипът използва компютърен модел, който възпроизвежда сензорните възможности на JWST, за да провери дали космическият кораб може да открие ключови биосигнатури и техносигнатури от набора от данни, като метан и кислород, произведени от биологичния живот, и азотен диоксид и хлорофлуоровъглероди (CFCs), които се произвеждат от хората.

Резултатите, които все още не са рецензирани, показват, че JWST вероятно може да открие всички ключови маркери на неинтелигентен и интелигентен живот в атмосферата на нашата планета.

Изследователите отбелязват, че качеството на променения набор от данни е приблизително еквивалентно на наблюдения, направени от JWST на планети от TRAPPIST-1 - звездна система, съдържаща седем екзопланети, които обикалят около звезда червено джудже на около 40 светлинни години от Земята. Това предполага, че телескопът трябва да може да открива живот или извънземни цивилизации на екзопланети в рамките на 40 светлинни години от Земята. Но екипът вярва, че телескопът може да открие признаци на извънземен живот до 50 светлинни години от Земята.

В радиус от 50 светлинни години от Земята официално откритите екзопланети са около 20, но въз основа на броя на предполагаемите звезди в този регион на Космоса, експертите прогнозират, че в обсега на JWST всъщност може да има до 4000 екзопланети, според Project EDEN.

Все пак това не е гаранция, че JWST ще може да открие живот на други планети.

Откриването на биосигнатури и техносигнатури в други светове „може да се окаже предизвикателство за тълкуване без контекстуални познания за обитаемата среда“, пишат изследователите. В това проучване екипът вече е знаел кои маркери да търси, но на екзопланета с различни условия и алтернативни потенциални форми на живот или технологии, тези признаци на живот може да не са толкова очевидни, добавят те.

JWST вече направи някои интересни открития за екзопланети близо до Земята. Телескопът забеляза вода на GJ 1214b - екзопланетата с размерите на Нептун, която се намира на около 40 светлинни години от Земята, и установи, че TRAPPIST-1b, втората най-близка екзопланета до звездата в системата TRAPPIST-1, вероятно няма атмосфера, което се дължи на екстремната ѝ топлина. JWST забеляза и гигантска прашна буря в атмосферата на VHS 1256 b, намираща се на 40 светлинни години от Земята.

По-близо до дома космическият телескоп откри гигантски гейзери, бликащи от спътника на Сатурн Енцелад, които може да съдържат химическите съставки, необходими за живота. И по-навътре в Космоса, видя потенциално животворни въглеродни съединения в нова звездна система, намираща се на повече от 1000 светлинни години от Земята, пише Live Science.