Джаз музикантите на моретата

Природа

В безкрайната симфония на моретата сред перкусионните звуци на делфините афали и жалните викове на гърбатите китове, има почерк, който се различава от останалите.

Нови записи на малко изучените гренландски китове доказват, че тези бозайници изпълняват сложни и разнообразни песни, което повече ги доближава до джаз музикантите отколкото до Бетховен или Бах.

Песните на другите китове са предсказуеми и простички и се повтарят през определени сезони или години, казва ръководителят на проучването Кейт Стафорд – морски биолог от Вашингтонския университет.

„При гренландските китове песните се различни и не си приличат.“

Галерия | Сините китове

Вижте 12 снимки

За проучването си Стафорд  използва специално звукозаписно оборудване през зимите от 2010 до 2014 г. в протока Фрем – мразовит воден канал между Гренландия и архипелага Свалбрад в Арктика. След анализа на записите  Стафорд и екипът й установяват, че животните често променят песните в рамките на един сезон, както и че всяка година те звучат по различен начин.

Песента на типичен гренландски кит трае между 45 и 90 секунди, която бозайникът повтаря 24 часа на ден.

Галерия | Гърбатите китове се завръщат

Вижте 9 снимки

 „Понякога издават звуци сякаш пищят, друг път наподобяват пукане на лед и дори полицейски сирени“, казва Стафорд.

Учените все още не знаят защо песните са толкова различни нито каква е целта им. При гърбатите китове пеят само мъжките по време на размножителния сезон, но дали това важи и за гренландските?