Дворецът в Балчик - място като никое друго

Цивилизация България

Обединени в архитектурно-парков комплекс, Дворецът и Ботаническата градина в Балчик са място като никое друго в България. Те и като че ли не биха могли да бъдат разположени никъде другаде освен на черноморското крайбрежие.
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Евгени Динев
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Евгени Динев

Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска (1875–1938 г.) съчетава старинни български, готически и ориенталски елементи. Там има декоративно минаре и кръстове с черковнославянски надписи. Византийски параклис съседства с колонади в мавритански стил, а елинистичен мраморен трон от Флоренция – с езически барелефи и големи глинени делви от Мароко.

Целият дворец е изграден терасовидно върху стръмния морски бряг. Водата от два извора тече в каменни корита по терасите, спуска се във водопади и прелива във водни огледала.

Дело на италианските архитекти Америго и Аугустино, дворецът отразява мечтите на коронованата последователка на бахайството за обединение между различни култури и религии, между красотата на природата и човешката естетика. Строителството му се извършва в периода 1925–1936 г. Състои се от 46 сгради и голям парк с градини, дело на швейцарците Жани и Гутман.

През 1955 г. част от парка е превърната от академик Д. Йорданов в научна ботаническа градина, стопанисвана от СУ „Св. Климент Охридски“. Огромен брой наши и чуждестранни туристи посещават всяка година архитектурно-парковия комплекс. Все повече младоженци избират места като „Нимфеума“ и „Градината на плачещите дървета“, за да си кажат заветното „да“.

Архитектурно-парковият комплекс „Дворецът“ се намира на около 2 км югозападно от центъра на Балчик и на 40 км североизточно от Варна. Включен е в Стоте национални туристически обекта. В комплекса се продават рекламни и информационни материали на български, румънски, английски и др. езици. „Дворецът“ разполага с хотелска база. Отворен е за посещение целогодишно, включително в почивни и празнични дни. Достъпен е както от северната си страна, така и откъм морето.

За повече подробности:

http://www.dvoreca.com/   http://www.ubg-bg.com/  

 Юли 2016

Вижте повече

Юли 2016