Движеща сила - вятърът (от брой май, 2010 г.)

България

Българският ветроход Калиакра в учебните състезания Tall Ships

 Романтична отживелица ли са ветроходите? Вероятно този въпрос си е задал и английският адвокат Бърнард Морган през 1956 г., когато успял да организира съревнование на малкото останали платноходи в света. Смятал, че така може да се отдаде чест на тези плавателни съдове и да се отбележи краят на ерата на големите платноходи. Интересът към състезанието обаче се оказал толкова силен, че била основана асоциация за обучение в изкуството на ветроходството - Sail Training International.

Така предполагаемият край сложил началото на ежегодни учебни състезания, провеждани под името Tall Ship Races. Дълго време те са известни и като състезанията Cutty Sark заради спонсорството от страна на известната марка.

Българското участие в състезанията Tall Ships започва през 1986 г., когато в регатата за първи път се включва баркентината „Калиакра".

„Калиакра"е признат за един от най-бързите и най-добре изглеждащи ветроходи в света и е печелил много надпревари. През 1992 г. той се класира трети сред 143 кораба в състезание, посветено на 500-годишнината от откриването на Америка. Първоначално предназначен за обучението на курсанти от Висшето военноморско училище във Варна, сега той приема на борда си кадети от цял свят. От 2008 г. е собственост на Българския морски квалификационен център.

Снимка: Тома Томов

Очаквайте pdf на целия материал.