Две групи учени ще се включат в Антарктическата ни експедиция

Наука България

Днес от летище София по маршрута София-Рим-Сантяго де Чили-Пунта Аренас заминават две групи учени за да се включат в състава на 25-а Юбилейна Антарктическа експедиция.
© Снимка: БГНЕС

В петък излетяха ветераните-геолози доц. Димо Димов и д-р Камен Бонев, заедно с доц. Александър Шопов от НСА „В. Левски“, а в неделя – младите асистенти от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ палеонтолога д-р Дочо Дочев, петролога Стефан Велев и геохимичката Надя Янакиев и от МГУ „Св. Иван Рилски“ – геодезиста д-р Аспарух Камбуров. Всички те ще реализират научни проекти в рамките на амбициозната петгодишна Национална програма за полярни изследвания на Българския антарктически институт, одобрена от МС на Република България през август миналата година.

Геолозите ще лагеруват на палатки около две седмици на 40 км от базата ни „Св. Кл. Охридски“ на полуостров Байерс, в другия край на о-в Ливингстън. Доц. Шопов ще изследва състоянието на човешкия организъм в екстремни условия, Аспарух ще фиксира изкривяванията на GPS спътниковите сигнали в близост до Южния магнитен полюс, а Надя ще се включи в екипа на международния проект проучващ „вечната замръзналост“ (permafrost), заедно с учени от Португалия, Испания, Аржентина, Чили и САЩ. /БГНЕС