Два пъти повече депресии сред бременните жени и младите майки при пандемията

Наука

Пандемията от коронавирус и последиците от нея са причината за драстичното покачване при перинаталните депресии и тревожност сред жените.

Това сочи проучване на Brigham and Women’s Hospital, публикувано в журнала Psychiatry Research.

За проучването били интервюирани над 1100 бременни и родили жени в САЩ между 21 май и 17 август 2020 г. Резултатът сочи значителен ръст в психичните заболявания: над 36% от жените ясно показват депресивни настроения. Преди пандемията процентът на пренатална депресия в САЩ е бил между 15 и 20%. Жените в Германия също показват подобни цифри. Според German Depression Aid , десет до 15 % от жените страдат от тежки депресивни симптоми след раждане.

Процентът на жените, страдащи от тревожност, също се е повишил. Една от пет жени съобщават за това. Една на десет има диагноза посттравматично стресово разстройство. Около девет процента от майките казват, че са изпитвали тъга, загуба или разочарование поради пандемията. Тази група е пет пъти по-вероятно да изпитва психични проблеми.

Около 18 процента от участвалите в проучването са били загрижени за здравословните рискове от коронавируса. Жените в тази група е около четири пъти по-вероятно да имат симптоми на психични заболявания.

Ваксините срещу коронавирус са по-малко ефективни при жените

Вижте повече

Ваксините срещу коронавирус са по-малко ефективни при жените

Клинични проучвания сочат, че ваксините срещу коронавирус са по-малко ефективни при жените, отколкото при мъжете. В момента се провежда изследване да се установи защо това...