Пет древни народа, които са били новаторите на своето време

Цивилизация • •

Въпреки че писмените извори за тези култури са оскъдни, археологическите следи разкриват въздействието на техните постижения от Океания през Америка до Африка.

Mезоамериканските култури са пионерите в изработването на каучук (гума). Те използват тази иновация в своите игри с топка, както е изобразено на този...

Mезоамериканските култури са пионерите в изработването на каучук (гума). Те използват тази иновация в своите игри с топка, както е изобразено на този предколумбов артефакт.

© ALAMY STOCK PHOTO

Докато за народите на Древна Гърция, Рим и Египет знаем много (тъй като те са оставили след себе си множество писмени извори, великолепна архитектура и впечатляващи произведения на изкуството), следите от някои от другите велики цивилизации в света не са така добре познати. Но тяхното въздействие и постижения са не по-малко забележителни. По целия свят, в пет различни региона, има култури, чието наследство е също толкова поразително, колкото и по-известните.

Пионерите на Океания

Древното селище Нан Мадол на остров Понпей, Микронезия.

Древното селище Нан Мадол на остров Понпей, Микронезия.

© ALAMY STOCK PHOTO

Преди египетските работници да построят пирамидите, опитни моряци овладяват вълните на Тихия океан. Около 50 000 пр.н.е. група хора мигрират от Югоизточна Азия към сушата на Австралия и Нова Гвинея (и близките острови), като използват прости лодки с платна.

Около 8000 г. пр. н. е. моретата се надигнали (заради затоплилия се климат) и разделили Австралия и Нова Гвинея. Малко след това местните народи на Океания (група, която включва аборигени австралийци, папуаси и австронезийци) започват да проучват и търгуват по Северното крайбрежие на Нова Гвинея. Тези откриватели кръстосвали открития океан с канута с аутригери и заселили множество тихоокеански острови. Някои археолози смятат, че техни потомци достигат бреговете на Южна Америка.

Пещерните рисунки на УанджинаПреди около 40 000 години, когато неандерталците все още кръстосвали Европа, заселването на Австралия е в ход. Мигрантите...

Пещерните рисунки на Уанджина

Преди около 40 000 години, когато неандерталците все още кръстосвали Европа, заселването на Австралия е в ход. Мигрантите от север се адаптират добре към новата земя и развиват най-дългата непрекъсната културна история в света. Те никога не са използвали метали или керамика и никога не са разработвали лък и стрели или колело, но тяхната култура е богата на митове и изкуство. Те вярвали, че на определени свещени места предците от времето на сънищата — едно вечно царство — дошли да си починат на Земята и се превърнали в образи върху скали. Някои от тези същества, известни като Ванджина и открити в района на Кимбърли в Северозападна Австралия, са изобразени в драматични скални рисунки, за които се смята, че са на 4000 години.

© GETTY IMAGES (ляво) / ALAMY STOCK PHOTO (дясно)

Ковачите от Северна Европа

Монашеско гробище на Скелиг Майкъл, остров край западния бряг на Ирландия.

Монашеско гробище на Скелиг Майкъл, остров край западния бряг на Ирландия.

© SHUTTERSTOCK

Келтската култура възниква около 1000 г. пр.н.е. по горното течение на река Дунав в Централна Европа. Вместо единен народ, келтите били смесица от народи, чиито езици и културни специфики се разпространяват в предримска Европа.

Те не развиват напълно писмена система, но тяхното майсторство им позволява да процъфтяват. Около 750 г. пр.н.е. започват да обработват желязото (умение, възникнало в Близкия изток), което осигурява на келтските общности предимство в търговията и войните. Келтската култура се разпространява в днешна Германия и Франция до Северна Испания и Британските острови, където процъфтява в продължение на векове, преди да бъде погълната от римляните.

Откриването на Келтския принц на Глауберг (The Keltenfürst of Glauberg) в келтски опидум (временна крепост), е значимо събитие. Статуята на воина в ре...

Откриването на Келтския принц на Глауберг (The Keltenfürst of Glauberg) в келтски опидум (временна крепост), е значимо събитие. Статуята на воина в реален размер е направена от вид пясъчник, който се намира на няколко километра от Глауберг. Украсена е с ризница и има щит и меч. Допълнителни орнаменти говорят за възможността да изобразява жрец или владетел. Тук е снимана реплика.

© ALAMY STOCK PHOTO

Изобретателите на Мезоамерика

В Теотиуакан се намират някои от най-значимите мезоамерикански пирамиди. В разцвета си, около 400 г., това е един от най-големите градове в света и ре...

В Теотиуакан се намират някои от най-значимите мезоамерикански пирамиди. В разцвета си, около 400 г., това е един от най-големите градове в света и регионален център на търговията.

© GETTY IMAGES

Възникнала в малки земеделски села, първата сложна цивилизация в Мезоамерика се появява около 1200 г. пр.н.е. по протежение на Мексиканския залив. Това са олмеките. Те търгували, изработвали бижута от нефрит, кости и черупки, и записвали исторически събития в пиктограми.

Може би най-известното постижение на олмеките е изобретяването на каучук. Археолозите откриват редица артефакти, показващи, че те извличали латекс от местни дървета, който смесвали със сок от лози, за да създадат каучук. От получения материал правели подметки на сандалите си, топки за специфичен спорт и лепило.

Цивилизацията на олмеките е първата в Централно Мексико, като в последствие от нея се развиват още няколко други култури, включително строителите на пирамиди в Теотиуакан в долината на Мексико. Около 400 г. толтеките се появяват на историческата карта. Около X век те стават новите властелини на района, и вдъхновяват ацтеките, които процъфтяват в началото на 1300 г. Тези американски култури развиват отличителни стилове на изкуството и системи на управление, докато първите европейци не стъпват по техните брегове.

Мезоамериканските култури са гладали сериозно на своите игри с топка. Играта включвала два отбора, които използвали телата си, без ръцете, за да движа...

Мезоамериканските култури са гладали сериозно на своите игри с топка. Играта включвала два отбора, които използвали телата си, без ръцете, за да движат гумена топка. Някои произведения на изкуството предполагат, че губещите отбори са били екзекутирани. Поради кръвожадния характер на този спорт може би е учудващо, че тези култури изобщо са могли да създадат стабилни, подскачащи гумени топки. Но мезоамериканските изобретатели са открили как да смесват латекс, извличан от местни дървета, със сок от лоза 3000 години преди съвременните учени да открият вулканизацията на каучука.

© Чико Санчез / ALAMY STOCK СНИМКА

Архитектите от Северна Америка

В Национален парк “Меса Верде” в Колорадо се намира дворецът Клиф (Cliff Palace) – дом на древни местни култури, живели тук около XIII век.

В Национален парк “Меса Верде” в Колорадо се намира дворецът Клиф (Cliff Palace) – дом на древни местни култури, живели тук около XIII век.

© Робърт Хардинг / Nat Geo

Културите на индианците процъфтяват в Северна Америка векове преди пристигането на европейците. Хората в долината на Мисисипи и Югозападната пустиня (обхваща пустините Мохаве, Сонора, Чихуахуа и райони от Големия басейн) развиват сложни култури. Отглеждането на царевица, боб, тиква и други култури давало на жителите на Мисисипи алтернатива на лова и риболова и от ловци сибирачи те се превърнали в уседнали земеделци.

Благодарение на тази уседналост, те имат възможност да издигнат големи градове като Маундсвил (Алабама), Кахокия (Илинойс) и др. В тях предците на индианците пуебло живеели стотици години в сложни скални и многоетажни кирпичени жилища.

До XI век най-малко 5000 древни пуеблоанци са живели в голямата многоетажна сграда Пуебло Бонито в каньона Чако в Ню Мексико. Тази къща съдържа около...

До XI век най-малко 5000 древни пуеблоанци са живели в голямата многоетажна сграда Пуебло Бонито в каньона Чако в Ню Мексико. Тази къща съдържа около 600 отделни помещения (апартаменти), разположени около площад, където хората се събирали за церемонии в подземни стаи, наречени кива. Стаите и скалните рисунки са подравнени така, че да уловят слънчевите лъчи и да подчертават равноденствия, слънцестоене и други астрономически събития. Мрежа от пътища свързва Пуебло Бонито с отдалечените селища, което предполага, че това е центърът на добре организирано общество със силно управление.

© Винсент Лафоре / Nat Geo

Търговците от Западна Африка

Голямата джамия в Джене е най-голямата сграда от кирпич в света.

Голямата джамия в Джене е най-голямата сграда от кирпич в света.

© SHUTTERSTOCK

През Средновековието транссахарските търговски пътища свързват богатствата от злато и слонова кост на Западна Африка с мюсюлманските търговци, в резултат на което възникват няколко могъщи търговски кралства. Сред тях е империята на Мали, основана от амбициозния владетел Сундиата през XIII век, който управлява огромна територия, включваща значими търговски центрове като Джене и Тимбукту.

Берберските нашественици превземат Тимбукту през 1400 г., но само за да бъдат прогонени от империята Сонгхай. След като получава контрол над богатствата на района, народът на Сонгайското царство процъфтява - до момента, когато е завладяно от мароканците през 1591 г.

Богатата художествена традиция на Западна Африка е представена в редица изразителни фигурки от теракота от XIII до XV век, открити в Джене, Мали, коит...

Богатата художествена традиция на Западна Африка е представена в редица изразителни фигурки от теракота от XIII до XV век, открити в Джене, Мали, които дават добра представа за малийското общество по това време. Фигури на стрелци и конници, например, ни казват, че Мали е имал добре оборудвана армия. Докато някои герои са изобразени в пози, които изразяват тъга или изглеждат покрити с белези от болест, подобна на едра шарка, други скулптури, като тази женска фигура, показват, че малийците са имали разнообразна гама от орнаменти на тялото.

© ALAMY STOCK PHOTO