Древните египетски "офис служители" са имали ужасна поза, точно като нас

Наука

Развитието на остеоартрит е по-често срещано сред древните египетски писари, отколкото сред техните връстници, установява ново проучване.

Статуи, изобразяващи древни египтяни, включително писар в седнало положение.

Статуи, изобразяващи древни египтяни, включително писар в седнало положение.

© Мартин Фроуз, Чешки институт по египтология, Карлов университет

Древните египетски писари са работили в прегърбени и приклекнали позиции на тялото, които са били толкова екстремни, че това може да е довело до развитие на остеоартрит в ставите им и други проблеми със скелета, разкрива нов анализ.

Археолозите са изследвали скелетите на 69 възрастни мъже - 30 от които на писари - погребани между 2700 и 2180 г. пр.н.е. в некропол в комплекса от пирамиди Абу Сир в Египет. Анализът е публикуван в Scientific Reports.

Да бъдеш писар в Древен Египет се е смятало за престижна работа, особено след като тези мъже са можели да четат и пишат - умение, притежавано само от 1% до 5% от тогавашното египетско население, според Университетския колеж в Лондон.

„Длъжностните лица с писарски умения принадлежали към елита и формирали гръбнака на държавната администрация“, казва за Live Science съавтор на изследването Вероника Дуликова, египтолог в Чешкия институт по египтология към Факултета по изкуства към Карловия университет в Чешката република.

Но работата на писарите също така имала недостатъци, тъй като те често изпълнявали повтарящи се административни задачи, включващи седене или клечене в определени позиции за продължителни периоди от време, според изявление.

Изследователите забелязват, че скелетите на писарите показват по-очевидни дегенеративни промени в ставите в сравнение с възрастните мъже, които имали други професии. Най-засегнатите области включват дясната ключица, дясната горна кост на ръката, където се свързва с раменната ямка, долната част на дясната бедрена кост, където тя се среща с коляното и прешлена в горната част на гръбначния стълб.

Изследователите забелязват и уникални вдлъбнатини в двете капачки на коленете на всеки писар и "сплескана повърхност на кост в долната част на десния глезен", според изявлението.

Скица, показваща най-засегнатите области на скелета на древноегипетските писари.

Скица, показваща най-засегнатите области на скелета на древноегипетските писари.

© Йолана Малаткова

Причината за тези скелетни промени вероятно се дължи на продължителното стоене в седнала поза с кръстосани крака и папирус в скута или клекнала поза с ляв крак, сгънат под тялото и десен, използван за подложка за писане. И - подобно на днешните офис служители - писарите се прегърбвали, докато пишели.

„В типичната работна позиция на писаря главата е трябвало да бъде наведена напред и гръбначният стълб огънат, което променя центъра на тежестта на главата и натоварва гръбначния стълб“, казва за Live Science водещият автор Петра Брукнер Хавелкова, антрополог в Департамента по антропология в Националния музей в Прага.

“Въпреки че са били високопоставени сановници, които принадлежали към древния египетски елит, те са страдали от същите неудобства като нас днес и са били изложени на подобни професионални рискови фактори в професията си като повечето днешни държавни служители.“

В гробницата са открити и много статуи и стенописи, показващи писари, седящи в тези позиции, докато изпълняват своите задачи.

„Релефната украса в гробниците и статуите на писарите ни дават представа за позите на писарите от онова време“, казва Дуликова. "Те са в различни седнали и изправени позиции. Затова са много важни за изучаване на свързаните с това физически промени."

Челюстите на писарите и първите кости на десния им палец също изглеждат засегнати, носейки белези на износване и разкъсване, което не се вижда при другите скелети. Това вероятно е резултат от това, че писарите са дъвчели краищата на стъблата на папура, за да създадат прибори за писане, които след това са притискали с палци, докато пишели.

„Нашето изследване разкрива, че оставането в седнало положение с кръстосани крака или коленичене за продължителни периоди, както и повтарящите се задачи, свързани с писането и постоянното регулиране на пособията за писане, са причинили изключителното претоварване на челюстта, шията и раменете, “ пишат авторите в изследването.