Дрeвни светове

Цивилизация

Римски пиршества
Текст: А.Р. Уилямс, Снимка: Самюъл Мейгъл
Текст: А.Р. Уилямс, Снимка: Самюъл Мейгъл
 

Кнедли с фазаново месо. Щраусова яхния. Печено фламинго. Оцелели рецепти от Древния Рим подсказват, че подобни деликатеси може би са се сервирали на изтънчените банкети. Но археолозите, които са се ровили в бунищата на историята – сметища, канали и помийни ями, – твърдят, че тогава екзотичните вкусотии са били рядкост и че римляните като цяло са ядели местни храни, много сходни с консумираните от италианците днес.

В крайбрежния Херкулан, в канал, който е бил използван до изригването на Везувий през 79 г. сл.Хр., археолозите са открили изобилни свидетелства за местното меню. Пресявайки парченца, които са били отмивани по тръбите на дюкяните и жилищата, те са идентифицирали 114 различни видове храна (само рибата е 45 вида), както и останки от прасета, овце и кокошки, множество билки, плодове, ядки и зърнени храни.

Сред руините на Помпей Майкъл Маккинън от Университета в Уинипег е проучил остатъците от любимото месо на римляните: свинското. „И богатите, и бедните имали свинска пържола в чинията си, но богатите вероятно са слагали по-скъпи подправки – казва той.“

Май 2015

Вижте повече

Май 2015