Древната Петра – призрачен град след пандемията

Цивилизация

Повече от две хилядолетия древният град Петра се извисява величествено над Йорданската пустиня, пише АФП. Днес известните му розово-червени храмове, врязани в скалната повърхност, лежат празни и тихи.

Откакто пандемията от коронавирус се разпространи по света, йорданските власти наложиха извънредни мерки и последните туристи отпътуваха на 16 март, ден преди Хашемитското кралство да затвори границите си.

Галерия | Културни паметници, застрашени от изчезване

Вижте 7 снимки

„За първи път виждам това място толкова празно. Обикновено тук има хиляди туристи”, казва 42-годишният работник, който охранява древния археологически обект повече от десет години. „Всяка година по това време мястото е изпълнено с шума от туристите“, споделя той. „Днес всичко, което можем да чуем, са пеещите птици.”

Едно от седемте чудеса на света и обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г., Петра някога е била столица на номадския арабски народ набатейци и датира от най-малко 200 години пр.н.е. С течение на времето се превръща в притегателен център за туризма в страната и региона. Неговият зрелищен Ал-Хазне, или съкровищницата, със зашеметяващата си пясъчна фасада, е една от най-известните атракции на Петра и бе декор за филма на Стивън Спилбърг от 1989 г. „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“.

Но сега стръмната криволичеща пътека Сик – пролом с дължина над километър, който води в Ал-Хазнех – е пуста. Изчезнаха туристите, които обикновено пешком или яздейки магаре или кон, преминават по пътеката. Животът е в упадък. Масите в кафенетата събират дебел пласт прах или са обсипани със забравени пластмасови чаши, докато предмети като тениски в магазините за сувенири избеляват под лъчите на пустинното слънце.

Галерия | Ново откритие в Петра

Вижте 3 снимки

Никога преди

Огромният обект, разположен в дълбока долина между Червено море, на юг и Мъртво море на север, е град-призрак. Около 200 екскурзоводи, заедно с 1500 собственици на коне и магарета са останали без работа. Това е „катастрофа“, казва 55-годишният Наим Навафлех, който е водач тук от около 30 години. Йордания посреща около пет милиона посетители годишно, а туризмът представлява 14 процента от БВП на страната, в който са ангажирани около 100 000 души. Баща на шест деца, Навафлех печели преди по 70 долара на ден. „В миналото броят на посетителите варираше според катаклизмите в региона. Но днес изобщо няма туристи. Това никога не се е случвало преди”, казва той.

Йордания бе в несигурно положение преди пандемията, като през първото тримесечие на 2020 г. безработицата отбеляза 19,3%. Граничеща с разкъсваните от конфликти Сирия и Ирак и без петролното богатство на някои от съседите си, кралството работи за възраждането на своята туристическа индустрия.

Галерия | Сгради изсечени в скалите - галерия

Вижте 9 снимки

Петра, огромна площ от 264 000 квадратни метра южно от Аман, видя рекордните „1,13 милиона посетители миналата година, включително милион от чужбина“, заяви Сюлейман ал Фараджат, отговорен за туризма и развитието в Петра.

Около 80 процента от приблизително 38 000 души в региона, които са основно номади бедуини, зависят пряко или косвено от туризма, каза той. Подобно на Наел Навас, 41-годишен, баща на осем деца, който печелел между 40 и 55 долара на ден, като превозвал туристи до и от Петра на гърба на магарето си. „Ще бъдем в наистина трудна ситуация”, ако туристическата индустрия не се съвземе, казва той и добавя, че от средата на март работи за търговец на животни.

Празни хотели

Фараят казва, че се надява посетителите бързо да се върнат в „страни, по-малко засегнати от пандемията” като кралството. Но екскурзоводът се притеснява, че някои туристи, особено възрастните хора и пенсионерите, може да не са склонни да се върнат.

С население от около 10 милиона, Йордания официално е регистрирала малко над 800 случая на COVID-19 и девет смъртни случая. Туризмът донесе на Йордания 5,3 милиарда долара миналата година, според Абед ал-Раззак Арабият, ръководител на Йорданския съвет за туризъм. Но приходите почти напълно пресъхнаха, казва той, обещавайки мерки за спасяване на сезона, включително фокусиране върху вътрешния туризъм.

Междувременно за 45-те хотела на Петра ситуацията е мрачна. „Пандемията дойде в разгара на нашия туристически сезон”, заяви собственикът Тарек Туиси, който е и ръководител на хотелиерската асоциация в Петра. „Резервациите бяха над 90 процента и за по-малко от седмица всички бяха отменени“, казва той. „Заетостта в моя хотел сега е нула“. / БГНЕС