Древен механизъм за определяне на данъци откриха в Египет

Цивилизация

„Нилометърът“ бил използван за предсказване на реколтата (и данъците) в зависимост от покачването и спадането на река Нил.
Каменните стъпала, открити в древния пристанищен град Тмуис, са част от „нилометъра“ - структура, използвана в древността за наблюдаване на нивото на...
Каменните стъпала, открити в древния пристанищен град Тмуис, са част от „нилометъра“ - структура, използвана в древността за наблюдаване на нивото на река Нил. Снимка: Джей Силвърщайн

Американски и египетски археолози откриха необичайна древна структура сред развалините на древния град Тмуис. Построен най-вероятно през трети век пр. Хр., „нилометърът“ е бил използван в продължение на около хиляда години за изчисляването нивото на реката по време на годишното й прииждане.

Досега са известни не повече от десетина подобни съоръжения. „Ако я нямаше реката, в Египет нямаше да има живот“, казва археологът Джей Силвърщайн от Хавайския университет, член на екипа, открил нилометъра край съвременния град Ел Мансура.

„Подозираме, че първоначално конструкцията е била разположен в храмовия комплекс. Египтяните са считали реката за свещена и нилометърът е бил пресечната точка между духовното и прагматичното“.

Преди завършването на язовира Асуан през 1970 всяка година в края на юли или август Нил наводнявал заобикалящите го равнини. С оттеглянето си през септември и октомври водите оставяли след себе си плодородни наноси, които били от съществено значение за реколти като ечемик и пшеница.

Но нивото на реката било различно всяка година. Понякога само малка част от обработваемата земя била покривана с животворния нанос и това често водело до голям глад. Ако нивото на водата било твърде високо, тя помитала къщите от равнината и унищожавала реколтата. Учените изчислили, че по време на властването на фараоните прииждането на реката било или прекомерно, или недостатъчно на всеки пет години.

Нилометърът бил направен от големи варовикови блокове и представлявал кръгъл кладенец с диаметър приблизително два и половина метра и стълбище, което водело до вътрешната му част. Кладенецът или е бил свързан с реката чрез канал, или просто е измервал нивото на водата. Седем аршина – приблизително 3,4 метра – било оптималното ниво на реката за просперитет.

Подобни материали

Черните фараони

Жената фараон