Ето колко драматична е ситуацията, която вулканът в Ла Палма създава

Природа • •

В седмиците преди онзи съдбовен септемврийски ден, поредица от земетресения разтърсват испанския остров Ла Палма, намеквайки за движението на магмата под повърхността на земята.

Изригване на вулкана на остров Ла Палма.

Изригване на вулкана на остров Ла Палма.

© ​Фотограф: Артуро Родригес

Фотографът Артуро Родригес, който е роден и израснал в Ла Палма, тъкмо се готви да пътува, за да снима учени, които с безпокойство наблюдават вулканите на острова, спящи през последните 50 години. И точно тогава един от тях се събужда.

Щом научава за това, Родригес буквално се втурва от душа и няколко часа по-късно пристига в Ла Палма. Още същата нощ заснема фонтани от лава, изстреляни от вулканичния хребет Кумбре Виеха и хвърлящи зловещи отблясъци над близките градове. Ревът на вулкана изпълва ушите му, като вълни, разбиващи се в скала. От небето валят парченца стъклена пепел, а въздухът е изпълнен с аромат на развалени яйца.

„Никога не съм мечтал да бъда толкова близо до нещо подобно“, казва той. “Толкова е голям, толкова мощен.”

Галерия | Драматичните снимки на вулкана в Ла Палма

Вижте 18 снимки

Досега нестихващото изригване е унищожило повече от 2500 сгради и е разселило хиляди хора. Пепелта е нападала на дебели слоеве, срутвайки покриви и заравяйки земеделски земи. Лавата е застлала всичко по пътя си. „Това чудовище избухна в средата на най-населения район“, казва Родригес. "Мога да усетя болката на всички хора тук."

Тази болка става особено осезаема, когато Родригес забелязва братовчед си сред тълпите хора, които снима, докато бързат да опаковат вещите си, за да избягат от прииждащата лава. Той оставя фотоапарата и се втурва да помогне на братовчед си в опаковането.

Сега, два месеца след потичането на първата река от лава, вулканът продължава със своите огнени взривове и Родригес се страхува за бъдещето на родния си остров. Икономиката зависи до голяма степен от отглеждането на банани, но стотици акра земя, използвана за отглеждането им, сега са погребани под лавата. Много от оцелелите бананови дървета са завити с пелена от пепел, която уврежда плодовете и на практика е съсипала реколтата на фермерите.

Много хора се отдалечават от района, а домовете и източниците им на препитание са заровени в истинала вулканична скала. Предстоящите години остават несигурни, казва Родригес. “Ще бъде тежко за острова.”

Изригването на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма: Пътят на разрушението

Вижте повече

Изригването на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма: Пътят на разрушението

Близо седмица малкият остров Ла Палма в Атлантическия океан се бори с последствията от природната стихия. Разрушенията са значителни, а евакуацията на хора и имущество продължава....