Добринище – планината те зове!

Пулсът на времето

Седалковият лифт от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог работи

Галерия | Добринище – планината те зове!

Вижте 22 снимки

Добринище е един от основните подходи към Пирин планина. Хижа Гоце Делчев е на 12км. от градчето. Тук се намира начална станция на седалковия лифт до хижа Безбог.

Парков район Безбог е популярен с маршрути до високи върхове с изумителни панорами и бистри езера. Отсядайки на хижа Безбог, имате възможност да почувствате планината с всичките си сетива. Сигурни сме, че съзерцавайки изгрева, усещайки нежната ласка на слънцето и вглеждайки се в кристалните капки на утринната роса, Безбог завинаги ще остане в сърцето Ви.

С легенди за любов и драматични обрати са белязани природните забележителности в района.

Историята на бог Бес и красивата Перуника обгръща с романтика бреговете на Безбожкото езеро. Тяхната любов и яростта на властелините Перун и Джангал, напомнят за спокойната синева и в същото време за буреносни облаци, които винаги връхлитат върховете.

Затова в Пирин може да пристъпи само този, който се прекланя пред неумолимата природна сила.

Осъзнавайки планината като могъщ повелител, древните траки оставят в нея своите свещени знаци. Тръгвайки по долината на река Ретиже, те стигат до Поповото езеро. В най-дългия летен ден, когато енергията на слънцето достига своя връх, траките осъществявали тук мистичните си ритуали. На 22 юни в зората на новия ден, първият слънчев лъч се пронизва през теснината, от която изтича езерото, плъзва се по тихите води и огрява отсрещния каменист бряг- символичен акт на сливане на Небето и Земята. Идеята за божественото сътворение оставя трайни следи във времето. Според спомени на очевидци до края на 40-те години на 20век пастирите власи всяка година идвали край бреговете на езерото в този ден, принасяйки жертвен курбан.

Маршрути

От хижа Безбог могат да се изкачат върховете: Безбог 2645м.н.в., Полежан 2851м.н.в., Газей 2761м.н.в., Джангал 2730м.н.в. и Джано. Интересни са алпийските пътеки до Поповото езеро, Самодивските и Кременските езера и по-далече до Брезнишките езера и невероятното Тевно езеро.

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ЛИФТА
ВСЕКИ ДЕН ОТ 8:30ч. ДО 17:00ч.
с последно качване от начална станция 
при хижа Гоце Делчев в 16:15ч. и от хижа Безбог в 16:45ч.

Билети за лифта Лято 2019

 

Билети

Възрастни

Деца от 4 до 16г..

Пенсионери

Еднопосочен билет

12 лв. /BGN

5 лв. /BGN

10 лв. /BGN

Двупосочен билет

18 лв. /BGN

8 лв. /BGN

15 лв. /BGN

 

Билети

Групи
над 20 човека 

Групи 

Деца 

Еднопосочен билет

10 лв. /BGN

3 лв. /BGN

Двупосочен билет

15 лв. /BGN

5 лв. /BGN

 

www.hoteldobrinishte.com

  1. 074472120