До 2050 г. близо половината от световното население може да е с наднормено тегло

Наука

Учени от Потсдам, Германия, прогнозират, че до 2050 г. близо половината от световното население може да бъде с наднормено тегло. В същото време 500 милиона души все ще гладуват.

Учените предполагат, че четири милиарда души до 2050 г. може да се окажат с наднормено тегло. Това съответства на 45% от световното население.

От друга страна 500 милиона души все още ще страдат от недохранване. Това е резултат от новото изследване на учени от Потсдамския Институт Climate Impact Research (PIK), публикувано в списанието Scientiffic Reports.

Това развитие се дължи на неравномерното световно разпределение на храната и промени в хранителните навици. Според Обединените нации 690 милиона души по света са страдали от глад миналата година. „Ако наблюдаваните хранителни промени продължат няма да можем да постигнем целта на ОН за побеждаване на глада по света“, казва Бенджамин Бодирски, икономист и водещ автор на проучването.

„В същото време бъдещето ни ще бъде оформено до огромна степен от прекомерната пълнота“. Вместо да се насочат към растителни и малко обработвани храни хората днес все повече се хранят със силно преработени храни и животински продукти, които често съдържат много протеини, захари и мазнини. Хората с наднормено тегло средно живеят с три години по-малко в сравнение с хората с нормално тегло.

В индустриализираните страни се изхвърля страшно много храна. Близо 1/3 от храната, произведена в Германия, се оказва на боклука. „Има достатъчно храна в света – проблемът е, че бедните не могат да си я позволят. А в богатите страни хората не усещат икономическите и екологичните последици от разхищаването й“, казва съавтора на проучването Праджал Прадхан. В същото време в световен план се консумират все повече месо и млечни продукти. Търсенето на животински продукти може да се удвои между 2010 и 2050 г., оценяват учените от Потсдам.

Но, производството на месо, масло или сирене като цяло води до далеч повече емисии на парникови газове от отглеждането на зърно или зеленчуци. Освен това отглеждането на добитък изисква и повече земя. Един такъв пример е изсичането на горите в Бразилия за отглеждане на добитък или за отглеждането нa фураж за животните.

Храна гази, гладен ходи

Вижте повече

Храна гази, гладен ходи

Всяка година около 1/3 от произведеното по света количество храна остава неконсумирано. Тази храна е достатъчна да изхрани 2 милиарда души. Можем ли да спасим годната...