ДНК разкрива историята на древното вино

Природа Цивилизация

През Средновековието французите вероятно са пили вино, направено от грозде, идентично на това, което се отглежда и в наши дни, пише Би Би Си.
© Снимка: iStock Лозя в долината Вахау, Австрия

ДНК от древни гроздови зърна разкри лозата, от която се произвежда местно вино, и която се отглежда през последните 900 години. Древните зърна грозде са намерени при археологически разкопки. Откритието показва, че римляните са отглеждали лозови масиви преди 2000 години. Те може би са култивирали вина, които са близки по вкус до днешните „Пино ноар“ и „Сира“, твърдят учените.

От дълго време се предполага, че някои видове грозде, използвани в модерното винопроизводство, са идентични с растения, отглеждани преди стотици години. Лозите се размножават чрез вземане на резници, позволявайки на гроздето зад особено вкусни вина да се предава на поколенията. А сега учени са успели да сравнят ДНК-то от 28 гроздови зърна от Желязната ера, Римската епоха и Средновековието – открити при няколко археологически обекта в различни части на Франция, с генетичната база на съвременните лозови насаждения.

„Открихме, че средновековните гроздови зърна от Централна Франция, съвпадат напълно със „Совиньон блан“, заяви доктор Нейтън Уелс от Университета в Йорк. „Този вид грозде се отглежда в съвременна Франция и има директна връзка с лози от преди 900 години, което означава, че хората са го отглеждали през цялото това време“, допълва ученият. „Совиньон блан“ е вид бяло винено грозде с отличителен зелен цвят на кожичката на зърната си. То все още може да се намери в департамента Жура в региона Бургундия-Франш Конте, Източна Франция, както и в части на Централна Европа, където е известно като „Траминер“.

Грозде, отглеждано от римляните , които са известни с добрите си познания при производството на вино, също са били анализирани. Учените са открили много близко родство на древноримските зърна грозде с два важни съвременни вида гроздови насаждения, използвани при производството на висококачествено вино, включително „Сира“ и „Пино ноар“. / БГНЕС