ДНК от мистериозни азиатски мумии разкрива изненадващ произход

Наука

Потеклото на мистериозни мумии от Централна и Западна Азия дълго време озадачават учените. Лицевите им характеристики говорят за европейски произход, но същевременно те принадлежат към местно население с древни азиатски корени.

Изследователите събраха ДНК от мумифицирани тела в гробище от бронзовата епоха в Западен Китай. Ковчезите имат форма на лодки.

Изследователите събраха ДНК от мумифицирани тела в гробище от бронзовата епоха в Западен Китай. Ковчезите имат форма на лодки.

© Институт за културни реликти и археология в Синдзян / Science News

Пустинната жега мумифицира по естествен начин стотици тела, погребани в западнокитайския басейн Тарим преди около 4000 до 1800 години. Съхранените им през хилядолетията останки, са разкрити при разкопки, започващи от 90-те години на XX век.

До този момент изследователите определят членовете на мумифицираната група от бронзовата епоха като "придошли", а дискусионният въпрос е откъде са минали, за да достигнат Западна Азия.

Таримският басейн е голяма безотточна област в Северозападен Китай, заемаща около 900 хиляди кв. км в южната част на Синдзян-уйгурския автономен регио...

Таримският басейн е голяма безотточна област в Северозападен Китай, заемаща около 900 хиляди кв. км в южната част на Синдзян-уйгурския автономен регион. На север граничи с планините Тяншан, на юг с Кунлун и на запад с Памир. По-голямата част от Таримския басейн е заета от пустинята Такламакан.

Погребани преди около четири хилядолетия, те принадлежат към културата Сяохе (Xiaohe), население, което съчетава отглеждане на животни с отглеждане на растения. Интересно е, че техните ковчези, наподобяващи по форма лодки, не приличат на никои други в района. А следите от сирене, пшеница, просо и дрехи, направени от евразийска вълна, намерени в гробовете на Сяохе, говорят за "далечни връзки или произход", пише Science News.

Археогенетикът Инкюи Куи от Университета Джилин в Чанчун, Китай, и екип от международни изследователи анализират ДНК от 13 мумии от Таримския басейн, датирани преди около 4100 до 3700 години и ДНК на пет други мумифицирани човешки тела от намиращия се в близост Джунгарски басейн, датирани преди около 5000 до 4800 години.

Хората от Тарим показват азиатско потекло, проследено главно до ловци-събирачи, обитаващи голяма част от Северна Евразия преди повече от 9000 години. Откритието предполага, че тези хора принадлежат към популация, която не се е кръстосвала с външни хора в продължение на много хилядолетия, съобщава научният екип на 27 октомври в Nature. Докато някои изследователи смятат евразийските пастири от Афанасиевската култура за предшественици на хората Сяохе, учените не откриват подобни ДНК връзки.

(Афанасиевската култура е археологическа култура от бронзовата епоха, локализирана в западните части на Алтай и съседните западни и северни области.)

Тази естествено мумифицирана женa от гробище, датирано на около 4000 години в Западен Китай, е принадлежала към генетично отделно, но културно свързан...

Тази естествено мумифицирана женa от гробище, датирано на около 4000 години в Западен Китай, е принадлежала към генетично отделно, но културно свързано население, установява ново проучване.

© Институт за културни реликти и археология в Синдзян / Science News

Но при мумиите от Джунгарския басейн афанасиевското потекло е доминиращо. А млечните протеини, открити в зъбите на седем мумии от басейна на Тарим, показват, че тези хора редовно консумират млечни продукти - практика, вероятно усвоена от потомците на Афанасиевската култура, мигрирали в Джунгарския басейн, казват изследователите.