Днес е последното частично слънчево затъмнение за 2022 г.

Природа

Луната ще скрие Слънцето в Европа, Северна Африка, Близкия изток и части от Азия.

Частично слънчево затъмнение, 10 юни 2021 г.

Частично слънчево затъмнение, 10 юни 2021 г.

© Източник: iStock

Тъмната сянка на Луната ще премине пред Слънцето във вторник (25 октомври), с начало 09:30 UTC (12:30 ч. българско време), в частично слънчево затъмнение, видимо от по-голямата част от Европа, Северна Африка, Близкия изток и Западна Азия.

Затъмнението ще бъде много по-видимо в по-източните райони, като в западносибирската равнина на Русия, близо до град Нижневартовск, зрителите ще могат да видят как Луната закрива 86,2% от Слънцето по времето, когато нашият спътник залязва в небето. На други места в Източна Европа и Източна Азия слънчевата повърхност ще бъде повече от 60% покрита от Луната. Югозападна Индия, Египет, Гърция, Италия, Източна Франция, Германия, Исландия, ще видят прогнозирано затъмнение от около 40%, пише Live Science.

Ако се намирате в някоя от тези части на света и искате да наблюдавате космическия спектакъл, не забравяйте да носите очила за наблюдаване на слънчево затъмнение и да поставите слънчеви филтри върху обективите на камерите и телескопите, за да избегнете заплахата от трайно увреждане на очите!

В случай че не можете да наблюдавате затъмнението лично, можете да гледате емисиите на живо в редица уеб сайтове, включително поток, който ще покаже затъмнението над Рим, Италия, по проект за виртуален телескоп. Емисията е насрочена за 25 октомври 2022 г. с начало 09:30 UTC (12:30 ч. българско време).