Дивите лъвове са живели в Европа не толкова отдавна, установяват учени

Цивилизация България Природа • от

Царят на животните е живял в Югоизточна Европа, дълго преди Римската империя да започне да ги внася от Африка.

Мъжки и женски африкански лъв.

Мъжки и женски африкански лъв.

© Източник: iStock

Известно е, че пещерният лъв живее на Стария континент преди около 370 хиляди години до 8 хиляди години пр.н.е. Останки на вида са открити в българските пещери "Бачо Киро", Община Дряново и "Козарника", Община Димово. Но от 70-те години на XX век фрагменти от кости на съвременни лъвове се появяват из цяла Югоизточна Европа. Според археолозите съвременните лъвове, живеещи в Африка, имат своето европейско минало от медната и бронзовата епоха.

Досега изследователите са открили и записали 110 кости, принадлежащи на съвременния лъв (Panthera leo) в 25 места в Югоизточна Европа, сравнително отдалечени едно от друго. Разбира се, със сигурност остават и много неоткрити. Европейският лъв, наричан още балкански лъв (Panthera leo еигореа), е обитавал части от Балканския полуостров, също Унгария и Украйна. Най-новите находки на лъвски кости датират от около VII век пр.н.е., но учените смятат, че видът може да е оцелял в европейския си хабитат до I век. Така или иначе, в научната общност има единодушие, че европейците са били заобиколени от диви лъвове в продължение на стотици години.

Също така, резките по някои от костите показват, че лъвовете са били ловувани и одирани за козината им или за ритуални цели - точно както в легендите за Ахил, чийто баща го дал на кентавър Хирон, за да го обучава, а той го хранел с червата на лъвове и глигани.

Ловна сцена върху кама, намерена на Микена, Гърция, датирана XVI век пр.н.е. Повечето от гръцките лъвски кости са намерени тук.

Ловна сцена върху кама, намерена на Микена, Гърция, датирана XVI век пр.н.е. Повечето от гръцките лъвски кости са намерени тук.

© Wikimedia Commons

Находки от България, като лакътна кост на лъв от 5-4 хил. пр.н.е., намерена край с. Слатнино, Дупнишко, и кости от три лъва, намерени край Дуранкулак в енеолитно находище от 5 хил. пр.н. е., са открити сред хранителни отпадаци на праисторическите хора, което според археолога Лазар Нинов показва, че лъвското месо се е използвало за храна.

Една от най-известните истории разказва за Херакъл (Херкулес), който убива Немейския лъв "с голи ръце" при първия от 12-те си подвига, а в знак на почит Зевс, бащата на героя, създава съзвездието Лъв.

Според Херодот (V век пр.н.е), докато персийският цар Ксеркс напредвал през областта Мигдония към Терма (Солун), лъвове, живеещи по поречието на р. Струма нападали керваните с камили през нощта. Древният автор посочва още, че “границата на лъвовете е реката Нестос, която тече през Абдера, и реката Ахелой, която тече през Акарнания, защото на изток от Нестос никъде не се среща лъв в цяла отсамна Европа, а също и в останалия материк на запад от Ахелой, лъвовете се въдят само между тия две реки.“

Аристотел пише дори за разпространението, поведението и анатомията на лъвовете през IV век пр.н.е. Според неговите сведения лъвове в Европа също “се въдят” в “областта между реките Ахелой и Нестос” - тоест между Акарнания (историко-географска област в Гърция, близо до Пелопонес) и Нестос (Места) - Южна България, Област Благоевград и Северна Гърция.

Така или иначе, историята на европейския (балкански) лъв е запазена върху множество артефакти като ками, монети, релефи, капители, хералдика, съвременни статуи и др.

Апликации за конски сбруи: Лъв, захапал елен за шията - част от Луковитското (тракийско) съкровище, IV век пр.н.е.

Апликации за конски сбруи: Лъв, захапал елен за шията - част от Луковитското (тракийско) съкровище, IV век пр.н.е.

© Wikimedia Commons / Vassia Atanassova - Spiritia

Учените приравняват изчезването на европейския лъв към времето, когато изобразяването му започва да става все по-малко реалистично. Вероятно основната причина за края на вида в Европа е намаляването на популациите на едрите копитни животни като бикове (тур), зубри, благородни елени, козирози, муфлони и др.

Националният символ на България

Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от периода на Ранното средновековие.Той е обявен за паметник на световното културно наследство...

Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от периода на Ранното средновековие.Той е обявен за паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО, както и за глобален български символ. Изобразен е на гърба на българските монети. Сцената включва и лъв с вдигната опашка в краката на коня, чието тълкуване е спорно - дали конят тъпче с крака лъва, докато копие на конника пробожда звяра или той е покорен, но могъщ помощник на ездача. На Балканите са намерени хиляди оброчни плочки с Тракийския конник, на някои от които е придружен от лъв и куче.

© Източник: iStock

Стилизирани изображения на лъв има както в Първото, така и във Второто българско царство. Статуя на лъв, открита в началото на XX век, вероятно е била вградена във фасадата на портата на Плиска. Лъв е изобразен на златния пръстен печат на цар Калоян, а първата монета с изображение на лъв е сечена в двора на цар Иван Шишман. Могъщият звяр е символ на Национално-освободителните борби на българите, на чиито знамена е изобразяван.

Днес лъвът е национално животно и държавен символ на България. Дори националната ни валута се нарича "лев", тоест лъв. Държавният герб на Р България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле, обърнат на дясна хералдическа страна, поставен върху щит. От двете му страни са изобразени лъвове, държащи щитове, а над него – царска корона. Под щита има постамент от дъбови клонки със златни плодове и девизна лента с трикольорен кант, на която е изписан националният девиз „Съединението прави силата“.

Изключителни статуи на лъвове са поставени на знакови места в столицата на България София, като площад "Лъвов мост", на входа на Съдебната палата и пред Министерство на вътрешните работи. Лъв е поставен и над входа на Паметника на свобода на връх Свети Никола (Шипка), увековечаващ подвига на геройски загиналите за свободата на България.

Съдебната палата в София. Монументалната сграда се намира на булевард „Витоша“ 2, заобиколена от ул. „Алабин“, ул. „Лавеле“ и ул. „Позитано“.

Съдебната палата в София. Монументалната сграда се намира на булевард „Витоша“ 2, заобиколена от ул. „Алабин“, ул. „Лавеле“ и ул. „Позитано“.

© Източник: iStock

Безспорен факт е, че лъвът продължават да оказва дълбоко влияние върху цялата европейска култура, макар отдавна да не живее на европейския полуостров. По време на Римската империя лъвът неизменно присъства върху много архитектурни декорации и дори е символ на град Рим до Ренесанса.

Днес в цяла Европа има повече статуи на лъвове, отколкото са дивите лъвове на планетата. Само в Лондон броят на лъвските статуи е около 10 000. В същото време, числеността на живите свободни индивиди извън плен е едва около 20 000.

Изоставено лъвче, жертва на търговия с диви животни, започва нов живот в Италия

Вижте повече

Изоставено лъвче, жертва на търговия с диви животни, започва нов живот в Италия

Млад лъв започва нов живот в резерват за диви животни в Италия, след като е изоставен като бебе и по-късно намерен в Русия.