„Диви пандемии”: Здравето на екосистемите е огледало на човешкото

Наука

Здравето на екосистемите е абсолютно огледало на здравето на човек. Върху това акцентира новата експозиция „Диви пандемии” на Националния природонаучен музей на БАН.
© Снимка: БГНЕС
Експозицията може да се разгледа от днес и разказва за появата и разпространението на пандемиите, произтичащи от зоонози.

„Това е една тема, която е твърде популярна в момента, всички усещаме ефекта на тези заболявания”, каза Ния Тошкова. Тя обясни, че зоонозите могат да бъдат бактериални, вирусни или гъбични заболявания и да се предават от един вид на друг. „Както от животни на човек, така и от човек на животни, така и между други животни”, обясни тя. Биологът посочи, че сред по-известните такива са чумата, испанският грип, СПИН и COVID-19.

Ния Тошкова обаче подчерта, че в самата изложба не се спират конкретно на някоя зооноза, освен настоящата COVID-19 – пандемия. „Нашият фокус е основно върху това по какъв начин ние можем да правим превенция на предаване на такива заболявания. Фокусираме се основно върху това, защо здравето на екосистемите е абсолютно огледало на здравето на човек и защо ние трябва да се грижим за екосистемите, за да сме здрави ние самите, и да не се случва това, което се случи със SARS-CoV-2”, каза Ния Тошкова. Тя отбеляза, че за нея това е добре, защото означава, че ние трябва да контролираме това какво ние причиняваме на природата, за да сме здрави ние. „Това е чудесно, защото аз мога да контролирам собственото си поведение много по-лесно отколкото ще контролирам това на прилепите например, които изучавам”, сподели тя. А иначе за нея сред най-интересното, което може да се види тук е свързано с болестите при животните и зоознозите, които ние сме им причинили.

В експозицията на четвърти етаж на Националния природонаучен музей на БАН има витрини с информационни табла, музейни препарати и 3D макети, илюстриращи темата за зоонозите. Ния Тошкова показва такъв на SARS-CoV-2 – причинителят на COVID-19, има модел например и на Ебола, на СПИН.

В музея казват, че няма краен срок, в който може да разгледате експозицията, ако ви е интересно да научите повече. Тя ще остане тук може би година, по думите на Ния Тошкова, за да може да се избегне струпване на хора. /БГНЕС