Дивали е най-важният празник в Индия, честващ победата на доброто над злото

Цивилизация • •

Дивали или Дипавали, най-важният празник през годината в Индия, е време за честване на триумфа на светлината над мрака, знанието над невежеството и доброто над злото.

Хората в град Райгандж в Западен Бенгал се събират, за да пуснат фенери в небето по време на Дивали - петдневният фестивал на светлините в Индия. Набл...

Хората в град Райгандж в Западен Бенгал се събират, за да пуснат фенери в небето по време на Дивали - петдневният фестивал на светлините в Индия. Наблюдаван в много религии, Дивали е най-големият празник в Индия, подобно на Коледа за християните.

© REUTERS

Широко празнуван от повече от един милиард души от различни религии в Индия и нейната диаспора, петте дни на Дивали са белязани от молитви, празненства, фойерверки, семейни събирания и благотворителност. За някои Дивали е и начало на новата година.

Но Дивали е може би най-известен като фестивал на светлините. Името “Дивали” (dipavali) произлиза от санскрит и означава „ред от светлини”. Той е известен с ярко горящите глинени лампи, които празнуващите подреждат пред домовете си.

Датите на този фестивал се основават на хиндуисткия лунен календар, който отбелязва всеки месец до момента, в който Луната обиколи Земята. Дивали започва точно преди новолунието между индуистките месеци асвина и картика, което обикновено се пада през октомври или ноември по Григорианския календар (12 ноември 2023 г.). Всеки от петте празничи дни има свои собствени ритуали и традиции.

Значението на Дивали

Дивали се празнува от толкова много хора (това е важен религиозен празник на индусите, но също на джайнистите, сикхите и будистите), че няма единна история за неговия произход. Но докато всяка религия има свой собствен исторически разказ зад най-важния си празник, в крайна сметка всички те честват победата на доброто над злото.

Видео: Дивали - фестивал на светлините

Само в индуизма (считан за най-старата жива религия в света, датираща от второто хилядолетие пр.н.е.) има няколко версии на историята за Дивали, които се различават сред различните географски общности. И всички те представляват епични разкази за победа, извоювана от хора, смятани за въплъщения на индуисткия бог Вишну, който поддържа Вселената и възстановява баланса между доброто и злото в тежки времена.

В Северна Индия Дивали отбелязва триумфалното завръщане на принц Рама в град Айодхя след 14 години изгнание поради заговор на злата му мащеха – и след героичното спасяване на съпругата му Сита, въплъщение на богинята Лакшми, отвлечена от съперничещия цар Равана.

Междувременно, в Южна Индия Дивали почита победата на бог Кришна над краля на демоните Наракасура, който затваря 16 000 жени в двореца си и налага жестоки наказания на всеки от своите поданици, който се осмели да се изправи срещу него. А в Западна Индия фестивалът празнува прогонването на крал Бали (от Вишну), чиято огромна сила се е превърнала в заплаха за боговете.

Сикхите, джайнистите и будистите - три малцинствени религии в Индия, имат свои собствени истории за Дивали. За сикхите, чиято религия възниква в края на XV век като движение в индуизма, посветено основно на Вишну, Дивали отбелязва освобождаването на гуруто от XVII век Харгобинд след 12 години затвор при моголския император Джахангир.

Джайните, чиято древна религия датира от средата на I век пр.н.е. и също така споделя много от вярванията на индуизма, почитат Дивали като деня, в който Махавира, последният от великите джайнистки учители, е достигнал нирвана.

И будистите, чиято религия се появява в края на VI век пр.н.е., според някои като реакция на индуизма, го празнуват като деня, в който индуисткият император Ашока, управлявал през III век пр. н. е., се е обърнал към будизма.

Освен тези истории, Дивали е и празник на индуистката богиня на богатството, светлината, мъдростта, щастието и късмета Лакшми. В ранното аграрно общество на Индия Дивали съвпада с последната реколта преди зимата - време за молитви за късмет към Лакшми. Днес индийските фирми все още смятат Дивали за първия ден от финансовата нова година.

Как се празнува Дивали

Точно както легендите за Дивали се различават в различните региони, се различават и ритуалите на празника. Общото между повечето обаче са изобилието от сладкиши, семейните събирания и запалването на глинени лампи, символизиращи вътрешната светлина, която защитава всяко домакинство от духовната тъмнина.

Грънчар подрежда глинени лампи, използвани за украса на домове и храмове по време на Дивали, в работилница в Ахмедабад, Индия, 9 ноември 2020 г.

Грънчар подрежда глинени лампи, използвани за украса на домове и храмове по време на Дивали, в работилница в Ахмедабад, Индия, 9 ноември 2020 г.

© REUTERS
По време на Дивали много хора украсяват подовете на дома си с ранголи - рисунки със сложни, цветни мотиви, направени от прах, ориз, цветни листенца ил...

По време на Дивали много хора украсяват подовете на дома си с ранголи - рисунки със сложни, цветни мотиви, направени от прах, ориз, цветни листенца или пясък.

© Джоди Коб / NAT GEO

Всеки от петте дни на Дивали има свое собствено значение. В първия ден на Дивали хората се молят на богинята Лакшми, пекат сладкиши и почистват домовете си, които на следващия ден украсяват с лампи и ранголи - рисунки, направени на пода от цветен пясък, прах, ориз или цветни листенца.

Третият ден на Дивали е най-важният - на този ден хората отиват в храма, за да почетат Лакшми или да се съберат с приятели и семейство, за да празнуват заедно с фойерверки. Поклонниците запалват лампите, подредени предния ден.

За много празнуващи четвъртият ден от Дивали бележи началото на новата година и е време за размяна на подаръци и добри пожелания. И накрая, петият ден обикновено е ден за почитане на братята и сестрите.

С времето Дивали се превръща в най-големия празничен сезон в Индия, подобно на Коледа за християните. Празнуващите се възползват от разпродажбите, а общностите в Индия и цялата диаспора организират малки панаири. Фойерверките също са основна част от празненствата, особено в Ню Делхи, където често са критикувани, че допълнително утежняват прословутото замърсяване на града.

Както и да се празнува, духът на Дивали е универсален - вярата, че в крайна сметка, светлината ще победи тъмнината.