Днес празнуваме Димитровден

България • от

На 26 октомври празнуваме Димитровден. Православната църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитър Солунски, а според традицията на българите денят на светеца отбелязва и края на стопанската година.

Св. Великомъченик Димитър Солунски пробожда с копие император Максимиан. Икона от XVII век, която се съхранява в Национален църковен историко-археолог...

Св. Великомъченик Димитър Солунски пробожда с копие император Максимиан. Икона от XVII век, която се съхранява в Национален църковен историко-археологически музей при Св. Синод.

Българите казват, че “дойде ли Димитровден, идва и снегът”.

При празниците и обичаите на нашите предци доминира не редуването на астрономическите сезони, а цикличността на селскостопанската дейност. Според тази система годината се дели на два основни сезона – зимен, който започва на Димитровден, и летен, който започва на Гергьовден. Понякога фолклорът представя двамата светци като братя-близнаци, като Св. Димитър е първородният. Той язди червен кон и е господар на зимата.

На Димитровден стопаните прибират ралата на сухо и подреждат под стрехите дървата за огрев. Поверието гласи, че първите снежинки се изсипват от бялата брада на Св. Димитър.

Старопланинците следят полезника – гостът, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Стопаните вярват, че ако той е добър и имотен, идната година ще е здрава и изобилна. Ако пък пълна месечина посрещне деня на светеца, кошерите ще се роят и ще се пълнят с мед.

Из цялата българска историко-географска област, в деня на Св. Димитър се организират общоселски празници с курбани и веселби. С тях стопаните отбелязват тържествено завършека на лятото и на селскостопанската година.

Момичета, облечени в традиционни български костюми, играят народни танци.

Момичета, облечени в традиционни български костюми, играят народни танци.

© Илюстрация: IStock

По време на тези чествания започват и годежите, когато на мегданите момите извиват сглядно хоро пред погледите на всички в общността, включително ергените и техните родители, а възрастните избират бъдещите си снахи.