Днес празнуваме Димитровден

България • от

На 26 октомври празнуваме народния и православен празник Димитровден. Православната църква почита паметта на Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец, а според българската традиционна култура денят на светеца отбелязва и края на стопанската година. Българите казват, че “дойде ли Димитровден, идва и снегът”.

Св. великомъченик Димитър Солунски пробожда с копие император Максимиан. Икона от XVII век, която се съхранява в Национален църковен историко-археолог...

Св. великомъченик Димитър Солунски пробожда с копие император Максимиан. Икона от XVII век, която се съхранява в Национален църковен историко-археологически музей при Св. Синод.

Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец е роден през III век. Баща му бил градоначалник на Солун, а след смъртта му император Максимиан, с прозвище Херкулий (което означава „произхождащ от Херкулес"), възложил същия пост на сина му, когото гражданите на града приели с почит и радост. Но новият градоначалник Димитър започнал открито да изповядва и слави християнската вяра, заради което бил хвърлен в тъмница и по-късно убит с копие на 26 октомври при император Галерий.

Българският народен празник Димитровден

При празниците и обичаите на нашите предци доминира не редуването на астрономическите сезони, а цикличността на селскостопанската дейност. Според тази система годината се дели на два основни сезона – зимен, който започва на Димитровден, и летен, който започва на Гергьовден. Понякога фолклорът представя двамата светци като братя близнаци, като Св. Димитър е първородният. Той язди червен кон и е господар на зимата. Поверието гласи, че първите снежинки се изсипват от бялата брада на Св. Димитър.

На Димитровден, наричан още Митровден или Разпус, стопаните прибират ралата на сухо и подреждат под стрехите дървата за огрев. Денят е свързан с много гадателни практики за времето.

Старопланинците следят полезника – гостът, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Стопаните вярват, че ако той е добър и имотен, идната година ще е здрава и изобилна. Ако пък пълна месечина посрещне деня на светеца, кошерите ще се роят и ще се пълнят с мед.

Из цялата българска историко-географска област, в деня на Св. Димитър се организират общоселски празници с курбани и веселби. С тях стопаните отбелязват тържествено завършека на лятото и на селскостопанската година.

Момичета, облечени в традиционни български костюми, играят народни танци.

Момичета, облечени в традиционни български костюми, играят народни танци.

© Илюстрация: IStock

По време на тези чествания започват и годежите, когато на мегданите момите извиват сглядно хоро пред погледите на всички в общността, включително ергените и техните родители, а възрастните избират бъдещите си снахи.