Дете от каменната ера може да е било погребано с вълк

Цивилизация Наука

Археолози откриват животинска козина и пера, заровени до дете от каменната ера. Учените са озадачени, но и развълнувани от находката, имайки предвид силно киселинната почва на Финландия.

Художествена интерпретация на начина, по който може да е изглеждало детето. Изследователите смятат, че то може да е било погребано заедно с куче или в...

Художествена интерпретация на начина, по който може да е изглеждало детето. Изследователите смятат, че то може да е било погребано заедно с куче или вълк.

© Илюстрация: Том Бьорклунд

Погребение от каменната ера във Финландия съдържа останките на дете, както и набор от гробни предмети: птичи пера, кучешки косми и растителни влакна, което дава на археолозите представа за погребалните практики от този период. Констатациите са публикувани в PLOS One.

Открит за първи път през 1991 г. в Majoonsuo - археологически обект близо до град Оутокумпу в Източна Финландия, гробът съдържа зъби на дете, което според направения анализ е починало на възраст между 3 и 10 години. Детето е положено в червеникава, богата на желязо почва, обикновено свързвана с гробове и скални рисунки. През 2018 г. археолозите от Финландска агенция за наследство - културна и изследователска институция в Хелзинки, установяват, че гробът е „изложен на риск от унищожаване“.

Въз основа на трапецовидната форма на два върха на стрели, направени от кварц, гробът е датиран от мезолита или средната каменна епоха, преди около 8000 години. След като анализират проби от почвата, изследователите откриват фрагменти от пера на водолюбиви птици, които биха могли да бъдат използвани за създаване на легло от птичи пера за детето. Намерен е също фрагмент от перо на сокол. Това парче може да е послужило за насочване на стрела, но може и да е използвано като декорация върху дреха, казват изследователите.

Първоначално червеникавото петно на пътното платно подсказва на археолозите за възможно място на древно погребение.

Първоначално червеникавото петно на пътното платно подсказва на археолозите за възможно място на древно погребение.

© Снимка: Кристина Манермаа

В гроба са намерени и 24 фрагмента от косми на бозайници. Въпреки че много от тези косми са силно разградени, екипът установява, че три от тях са от куче или вълк, като животното може да е било положено в краката на детето като част от погребението. Възможно е обаче космите да идват от дрехи или обувки, изработени от кучешка или вълча кожа, носени от детето, отбелязват изследователите.

„Кучета, погребани с починалия, са открити например в Скейтхолм - известно гробище в Южна Швеция, датиращо от около 7000 години“, казва Кристина Манермаа, изследовател и доцент в Департамента по култури в Университета в Хелзинки. „Откритието в Majoonsuo е сензационно, въпреки че от животното или животните не е останало нищо освен косми – ното дори зъби. Дори не знаем дали е куче или вълк.“

Но тя добавя, че “използваният метод показва, че следи от козина и пера могат да бъдат намерени дори в гробове на няколко хиляди години, включително във Финландия.“

Освен това, екипът открива растителни влакна, вероятно от върба или коприва, които може да са били използвани за направата на дрехи или риболовни мрежи. Тъй като почвата в тази област на Финландия е силно киселинна, археолозите са учудени от намерят някои толкова добре запазени през вековете органични останки, пише Live Science.

„Работата накара сърцето ми да подскочи, когато открих миниатюрни фрагменти от вехти дрехи и гробни мебели, особено във Финландия, където всички неизгорели останки обикновено се разлагат“, казва водещият автор на изследването Туия Киркинен, изследовател в Департамента по култури в Университета в Хелзинки.

„Всичко това ни дава много ценна представа за погребалните навици през каменната ера, показвайки как хората са подготвили детето за пътуването след смъртта.“