Ден на делфина

Природа

В много държави по света 14 април се отбелязва като Ден на делфините. Целта на инициативата е да привлече вниманието към едни от най-интелигентните същества на нашата планета.

Галерия | Ден на делфина

Вижте 11 снимки

Денят се отбелязва от няколко десетилетия насам и ежегодно по света се организират различни събития. За това време значително сме успели да напреднем в разбирането на делфините и в усилията си да ги защитим. Но има още работа за вършене.

Делфините са изключително интелигентни и учените отдавна работят, за да успеят да дешифрират сложният им начин на общуване.

Галерия | Време е да поговорим - могат ли хората...

Вижте 14 снимки

Доста изследвания са направени и във връзка с опазването на делфините. Понастоящем животните са защитени в много страни по света, макар все още да има райони, където  уловът на делфини е разрешен. Те често стават жертва на замърсяване, сблъсък с кораби и случаен улов, макар рибната индустрия да работи усилено в посока избягването на последния проблем.

Съществуват противоречиви мнения за задържането на делфините в пленничество – много природозащитници се противопоставят на идеята.