Антични амфори разкриват тайните на производството на древно римско вино

Цивилизация

Местен сорт грозде и вносна катранена смола вероятно са били в основата на винопроизводството по крайбрежието на Италия през римската епоха, според анализа на амфори, извадени от Тиренско море (съставно на Средиземно море), близо до пристанището Сан Феличе Чирчео.

Древни амфори в Средиземно море. Изображение с илюстративна цел.

Древни амфори в Средиземно море. Изображение с илюстративна цел.

© Източник: iStock

Откритите и анализирани три различни съда за вино – делви и амфори, дават на изследователите по-добра представа за практиките за производство на вино в този конкретен регион през I – II век пр.н.е., част от късния гръко-римски период.

Това, което прави изследването забележително, е комбинирането на някои от най-новите техники за химически анализ с други подходи, използвани в археоботаниката, за да се разкрие повече информация за артефактите.

„Три амфори, извадени от морето през 2018 г. от древното пристанище на Сан Феличе Чирчео (Италия), предоставиха рядка възможност за провеждане на интердисциплинарни изследвания чрез археоботанични и химични анализи“, пишат изследователите в доклада си.

Една от лабораторни техники, приложени от екипа, комбинира хроматография и спектрометрия, различни начини за разделяне и идентифициране на химични маркери в материал – в този случай в органичния материал, останал в античните съдове, в който откриват и прашец от лозов цвят.

Този вид анализ е правен и преди, но рядко при амфори и делви за вино, като тези, и рядко с цел да се направи опит за разбиране на по-широкия исторически контекст на даден артефакт.

Внимателното проучване на лозовия прашец разкрива, че делвите са използвани за направата както на червено, така и на бяло вино и че са използвани местни сортове лозя, въпреки че не е ясно дали тези растения са били култивирани по онова време.

Част от изследваните поленови зърна (цветния прашец), открити в органичния материал на античните амфори.

Част от изследваните поленови зърна (цветния прашец), открити в органичния материал на античните амфори.

© Източник: PLOS One, 2022

Междувременно, намерените следи от бор предполагат, че той е използван за придаване на водоустойчивост на керамичните съдове и може би дори за добавяне на аромат към виното. Изследователите твърдят, че откритата катранена смола, вероятно е набавена извън района, може би от Калабрия или Сицилия.

„Наличието както на цветен прашец, така и на въглен позволи по-добро проследяване на произхода на смолата, което е невъзможно да се постигне само чрез анализ на органични остатъци“, пишат изследователите.

Находките около пристанището Сан Феличе Чирчео, на около 90 км югоизточно от Рим, включват и други керамични предмети и артефакти.

Въпреки че изследователите не могат да бъдат сигурни за всички направени изводи в проучването си, те успяват да стигнат достатъчно далеч, благодарение на комбинирането на интердисциплинарни методи, използвани за разкриване на химическия състав на останалия органичен материал в древните керамични съдове.

Това включва съчетаване на химическа и ботаническа експертиза с исторически и археологически записи от други проучвания на съдове за вино като тези, което позволява да се премине отвъд химическия анализ и да се проучи историята на самите артефакти, пише Science Alert.