Да живееш в стъклен дом

Природа

Норвежкото семейство Хиертефолгер е различно. Не само че обича суровите зимни бури и минусови температури, но предпочита необичайния начин на живот.

Преди седем години Бенджамин, Ингрид и техните четири деца отиват да живеят в едно от най-отдалечените места на света – остров Сандхорноя, на около 1000 км северно от Осло. В арктическа Норвегия те построяват къща за шестима с голям купол върху 240 квадратни метра.

Тъй като въздухът под стъклото се затопля както в парник, там преобладават средиземноморски температури дори и в облачни дни. Ингрид, Бенджамин и децата им се възползват от това. В градината на покрива отглеждат череши, сливи, ябълки, киви, домати, краставици, билки и тикви. С помощта на слънчеви клетки генерират собствено електричество. За всичко са помислили: цялата отпадъчна вода се използва за наторяване след като се филтрира. Отпадъците от плодовете и зеленчуците използват за наторяване. В домакинството се използват само чисти и продукти, които могат да се рециклират или които са биоразградими.

За да построи уникалното място на семейството е била нужна година и половина. Приятели и хора от семейството са се притекли на помощ. Домът струва по-малко от 350 000 евро. „В това число влизат земята и купола. Излиза изключително евтино в сравнение с нормалните къщи в Норвегия. Но само защото ние всичко си направихме само. Сега имаме идеална гледка към северните светлини.“