Да спасим Планетата

Природа Околна среда

Над 4600 души дадоха обещание да намaлят използването на пластмаса за еднократна употреба
© Снимки: iStock

Над 4600 души в България са застанали досега зад инициативата „Планета или пластмаса“, давайки свое собствено обещание на специалния сайт на кампанията за България http://natgeotv.com/bg/planetorplastic

Отброяването на всички дали обещание става на специално изработен глобален сайт https://www.nationalgeographic.com/environment/plasticpledge/, активен и в много европейски държави като Германия, Франция, Испания и Холандия, както и на Балканите, САЩ, Латинска Америка и Скандинавия. До момента са събрани 190 466 443 обещания за намаляване или спиране на употребата на различни видове пластмасови изделия за еднократна употреба.

Към мисията на National Geographic се включват множество обществени личности, които припознават инициативата и се стремят да наберат възможно най-много последователи. Посланик на „Планета или пластмаса“ в Холандия е известната местна актриса Хана Вербуум, в Словения е световноизвестният фотограф на списание National Geographic Арне Ходалич, а в България това са актьорът Юлиан Вергов и тенис легендата Магдалена Малеева.

Кампанията „Планета или пластмаса“ е продиктувана от все по-шокиращите данни за замърсяването на световните водни басейни - повече от 5 милиарда пластмасови отпадъци вече плават в океана, а всяка година в него попадат 9 млн. тона пластмаса. В същото време по света се продават почти 1 млн. пластмасови бутилки всяка минута, а 40% от пластмасовите изделия се използват само веднъж.

Само в САЩ се изхвърлят 500 млн. пластмасови сламки всеки ден, а 73% от боклука по плажовете е пластмаса. Въпреки множеството призиви и инициативи през годините едва по-малко от 20% от пластмасата се рециклира, а 6.3 млрд. тона пластмасови отпадъци никога не са били рециклирани.

В България проучване на агенция Talk, специално направено за National Geographic, установява, че 55% от анкетираните българи са силно обезпокоени от глобалния проблем, свързан със замърсяването с пластмаса за еднократна употреба в световните океани. Анкетирани са 800 мъже и жени на възраст между 15 и 54 години, които редовно използват интернет и са запознати с екологичните проблеми по света.

Замърсяването на световните океани с огромни количества отпадъци на пластмаса за еднократна употреба е проблем, който рано или късно ще засегне пряко всеки един от нас. Все още не е късно да преобърнем негативната тенденция, но за тази цел са необходими усилията на всички ни.

National Geographic ви призовава да се включите в кампанията „Планета или пластмаса“, като дадете своето обещание да намалите или спрете употребата на пластмаса за еднократна употреба.

 

Изберете планетата тук: http://natgeotv.com/bg/planetorplastic