Да се гмуркаш под пирамида – ето колко страшно е това

Цивилизация • •

Пирамидите в Египет са по-известни, но тези в Судан крият кралски погребения, които археолозите могат да изследват - стига да нямат нищо против гмуркането.

Археологът Пиърс Пол Крисман се подготвя да влезе в наводнена гробница в некропола Нури, Судан.

Археологът Пиърс Пол Крисман се подготвя да влезе в наводнена гробница в некропола Нури, Судан.

© Никол Собеки

Усещах как се задушавам. Всяка крачка по скалния проход ме доближаваше до това, което отдавна си представях: езерото, чиито зелени води бяха погълнали тунелите и момента, в който трябваше да се спусна в този мрак. А над мен се издигаше отминалото величие на пирамидите.

В древния некропол на Нури, разположен сред пясъците на Сахара в Северен Судан, от хилядолетия почиваха телата на владетелите и аристокрацията на Куш в мрежа от подземни гробни камери, изградени под могъщи пирамиди. Сега тези подземия са наводнени от придошлите води на Нил. Археологът Пиърс Пол Крисман, частично финансиран от Националното географско дружество, ръководи екип, който прави първия опит за подводна археология под пирамида. А аз трябваше да заснема процеса.

Но нещо в ума ми крещеше: “Не слизай!”

Най-завладяваща особеност на царския некропол Нури е дъга от около 20 пирамиди, които сякаш са нанизани заедно като скъпоценни камъни върху огърлица.

Най-завладяваща особеност на царския некропол Нури е дъга от около 20 пирамиди, които сякаш са нанизани заедно като скъпоценни камъни върху огърлица.

© Никол Собеки

Крисман и водолазът Джъстин Шнайдер забелязаха притеснението ми. „Дайте ми минутка!“, казах аз. Хванала здраво камерата си и привързана с колан с тежести, преметнат през гърдите, аз захапах регулатора си и потънах с кръстосани крака във водата. “Дишай. Просто дишай.”

Крисман използва иновативни техники в подводната археология, за да спаси част от историята на Нури, които иначе биха били загубени, след като водите н...

Крисман използва иновативни техники в подводната археология, за да спаси част от историята на Нури, които иначе биха били загубени, след като водите на Нил потопяват частично некропола.

© Никол Собеки

Всяка култура по света има традиции, свързани със смъртта, които “улесняват” преминаването на любимите хора в отвъдния живот и утешават близките им, които остават в този.

2300-годишна гробница в Нури е вечният дом на Настасен - цар на Куш, управлявал близо две десетилетия. Някои от неговите предшественици, известни като “черните фараони”, станали толкова могъщи, че управлявали цяла Нубия и Египет. Настасен е последният от тях, тъй като след него се наложило столицата на Куш да бъде преместена на юг. Но нубийските (или черните) фараони, оставят след себе си необикновени храмове, пирамиди и гробници.

Ала разкриването на Нури и неговите потопени съкровища се оказа страховито предизвикателство.

Работници разчистват отломките от 2300-годишната пирамида - гробница на Настасен, който управлява Куш в продължение на около две десетилетия и е после...

Работници разчистват отломките от 2300-годишната пирамида - гробница на Настасен, който управлява Куш в продължение на около две десетилетия и е последният владетел, погребан в Нури.

© Никол Собеки

Преди век харвардският египтолог Джордж Райзнер посещава Нури, за да проучи гробните камери, включително тази на фараона Тахарка, който управлява Египет през VII век пр.н.е. и дори се споменава в Стария завет с това, че събира войските си за защитата на Йерусалим.

Повечето от другите гробници в Нури обаче остават непроучени. А оттогава водите се покачват все повече заради изменението на климата, увеличаващите се земеделски нужди в района и изграждането на съвременните язовири, които преобразяват Нил.

Откакто работата на Крисман започна, Судан преживя преврат, глобална пандемия, рекордни наводнения и революция през 2019 г. Когато протестиращите свалиха 30-годишната диктатура на Омар ал Башир, чието правителство се опитваше да заличи предислямската история на Судан, те скандираха имената на нубийски царе: „Дядо ми е Тахарка, баба ми е кандака [кралица]!” Сега Башир е изправен пред Международния наказателен съд, а протестиращите по улиците осъждат военните, които заграбват властта и саботират демократичния преход в страната. И отдавна потопената история започва да изплува...

Археологът Гретхен Ема Золер разкопава гроба на възрастна жена в древния некропол Нури, който обхваща повече от 170 акра пустиня, близо до източния бр...

Археологът Гретхен Ема Золер разкопава гроба на възрастна жена в древния некропол Нури, който обхваща повече от 170 акра пустиня, близо до източния бряг на река Нил в Северен Судан.

© Никол Собеки

А аз заплувах през тъмен канал в покоите на гробницата. Облаци от седименти спираха всякаква видимост и въпреки тясното пространство беше шокиращо лесно да се изгубиш или да осъзнаеш, че плуваш в кръг. Една ръка хвана моята и влязохме във втората камера, където рухналият таван, удобно беше образувал въздушен джоб, сякаш специално за пристигането ни. Въоръжени с фенерче, започнахме работата си.

Традиционните археологически умения за изкопаване на мръсотия бяха безполезни тук, така че екипът на Крисман трябваше да разработи нови техники, често в движение, за да може да разкрие тайните на това пренебрегвано царство.

Очевидно беше, че няма място за обемистите ни водолазни бутилки. Вместо това, дишахме през жълти маркучи, които минаваха през целия път, който ни доведе тук, свързвайки ни с въздуха на повърхността. Въпреки че входът беше подсилен с 15 линейни метра стоманени греди, рискът от пропадане не можеше да бъде напълно елиминиран, но за него просто не се говореше много. Членовете на екипа се оглеждаха за важни находки - златни предмети, фигурки, керамика, и отбелязваха своите открития върху дъски с водоустойчиви маркери.

Работата придоби ритъм. Крисман щеше да слезе в последната камера, в която се намираше неотвореният саркофаг на Настасен. Няколко минути по-късно той щеше да се върне с находки, които щяха да бъдат пренесени навън за преглед и сортиране.

Крисман и водолазът Джъстин Шнайдер се гмуркат с акваланг, за да изследват гробните камери в Нури, днес потопени от водите на Нил в резултат на климат...

Крисман и водолазът Джъстин Шнайдер се гмуркат с акваланг, за да изследват гробните камери в Нури, днес потопени от водите на Нил в резултат на климатичните промени, селскостопанската дейност и изграждането на язовири.

© Никол Собеки
Откритията в наводнения некропол включват шабти (или ушебти) - погребални фигурки, предназначени да служат на фараона в отвъдното.

Откритията в наводнения некропол включват шабти (или ушебти) - погребални фигурки, предназначени да служат на фараона в отвъдното.

© Никол Собеки

Около час по-късно Крисман се появи във втората камера, пое си въздух и извика: „Шабти!“ Той нежно вдигна погребалната фигурка, за да я видим. Докато я наблюдавах осъзнах, че дъхът ми се е забавил до нормалното ниво и умът ми се е прочистил. Издълбаният мъж беше счупен по средата, но беше запазил достойното си в спокойно изражение. Изглеждаше готов да изпълни съдбата си. Преди хиляди години, толкова дълъг период, че не мога да го проумея, се е смятало, че фигурите оживяват, за да служат на господарите си в отвъдния живот. Но сега аз бях тук, в подземния свят заедно с тях. Страхът ми се стопи, заменен от страхопочитание.

В моята професия съм имала няколко възможности като тази - да изживея чудо от древността така, както повечето хора никога няма да могат. И да го заснема, за да го види светът.

Каските, носени от Крисман и Шнайдер, се оставят да изсъхнат на горещо слънце след ден на гмуркане във вечните покои на царете.

Каските, носени от Крисман и Шнайдер, се оставят да изсъхнат на горещо слънце след ден на гмуркане във вечните покои на царете.

© Никол Собеки

Настасен е почивал сред мрака на това място в продължение на две хилядолетия в компанията на стотици малки гледачи. Скоро щях да се върна в света над земята, с неговото невероятно синьо небе. Но още не. Снимах кадър след кадър, запечатвах това място във времето. И исках да си спомням тези неща, не само като фотограф, а като човек, който ги е преживял.

Никол Собеки е фотограф, режисьор и изследовател на National Geographic от Найроби, Кения. Научете повече за подкрепата, която Националното географско дружество оказва на изследователите на natgeo.com/impact.