Да сбъднеш мечтите си на Еверест

Цивилизация

Катерачът Ейдриън Белинджър е един от едва 200-те души изкачили връх Еверест без допълнителен кислород.
Ейдриън Белинджър и партньорът му, Кори Ричърдс, си правят селфи на Еверест. След 41 часа изкачване Белиндъжр покори връх Еверест без допълнителен кис...
Ейдриън Белинджър и партньорът му, Кори Ричърдс, си правят селфи на Еверест. След 41 часа изкачване Белиндъжр покори връх Еверест без допълнителен кислород. Снимка: Ейдриън Белинджър

Четиридесет и една годишният професионален планински водач Ейдриън Белинджър залага на благоразумието в своята кариера на алпинист и скиор и за него достигането на върха не е на всяка цена.

За да постигне детската  си мечта – да изкачи Еверест без допълнителен кислород – обаче се е наложило да стигне до предела на възможностите си.

„На около час от върха се налагаше да се щипя по краката, да крещя на себе си и да намеря начин да продължа да се движа“, казва Белинджър.

Галерия | Екипировката за Еверест: преди и сега

Вижте 15 снимки

На 27 май Белинджър изкачва най-високият връх без кислород – постижение достигнато от около едва 200 от 4 500 души покорили върха досега.

„Беше изключително трудно“, казва Белинджър, който вече е в базовия лагер и се готви за завръщане в Калифорния.

Белинджър се е изкачил с партньора си, Кори Ричърдс, фотограф на National Geographic и Приключенец на годината за 2012 г. През изминалите два сезона на Еверест двамата спечелиха медийното внимание с използването на мобилното приложение за незабавни съобщения Snapchat, с цел да предоставят „неподправен“ поглед към изкачването на върха, като в същото време преследват личните си цели да изкачат Еверест без кислород (Кори Ричърдс успява да го направи през 2016 г.).

„Мечтая да изкача Еверест без кислород откакто съм на 14“.

Липсата на кислород е една от причините, които превръщат Еверест в такова сериозно физическо и психическо предизвикателство. В личен план за Белинджър това постижение е кулминацията на много сериозна работа и осъществяване на детската му мечта.