Цветни мозайки от капачки радват децата в столичния зоопарк

България

Цветни мозайки от пластмасови капачки и бяла сова посрещат стотиците посетители на зоопарка през почивните дни. Инициативата се нарича „МузайКАП“, провежда се за втора поредна година и се реализира със съдействието на художниците от център АЛОС.
© Снимка: БГНЕС

Идеята – да запознае малки и големи с уникалните видове животни, които се срещат у нас, както и да им припомни необходимостта от опазването на околната среда, която е грижа за всички нас.

Тази година на платната са изобразени Вълк и Благороден елен, а те бяха прибавени до миналогодишните Балканска пъстърва, Дървесна жаба, Дъждовник, Къдроглав пеликан и Червеногуша гъска. „Всички животни, които са включени в тези гигантски мозайки, са представители на българската фауна и се срещат в защитените от „Натура 2000“ зони.

Нашето послание към посетителите е да рециклират, както и децата да получат познания за различните видове животни“, разказа Катерина Зарева-Симеонова, ръководител на Екологичния научно-образователен център. Инициатива е представена и пред членовете на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. „Колегите от европейските зоопаркове бяха много впечатлени и казаха, че и те ще я приложат“, допълни още тя.

Капачките за работилницата пък са закупени от инициативата „Капачки за бъдеще“, която набира средства за закупуване на кувьози за родилните отделения в различни наши болници. „Тази идея е доста стара и отлежаваше. Може би чакаше партньорството със зоологическата градина. Няколко години планираме подобна мозайка и сега намерихме най-подходящия ѝ облик. Той съчетава екологично образование, чрез представянето на важни и емблематични за България видове, както и рефериране към използването на пластмаса, която е основният замърсител. Един от най-големите, с които светът се бори“, подчерта Росица Маринова, художник от център АЛОС.

Организацията ѝ работи с партньорство с различни образователни институции от цялата страна, а зад това стои простичката идея – изкуството може да направи образованието много по-интересно и вълнуващо са всички.

Особен интерес сред посетителите на зоопарка в почивните дни предизвиква един от новите му обитатели – полярната сова на име Тундра. Тя живее в специално пригодена клетка, за нея ще се грижи дресьор, а животното ще бъде използвано за демонстрации пред посетителите с образователна цел. Совата идва в зоопарка след като е закупена съвсем легално от младо момиче, която иска да я гледа като домашен любимец, но съвсем скоро разбира, че това не е никак лесна работа, защото птицата изисква специални грижи и има нужда много свободно пространство.

„Животното се чувства добре. Имаме големи планове за нея“, сподели Мария Тереза Кортес, която се грижи за птицата. Тя подчерта, че совата ще живее в специално изградена клетка, която ще позволява вътре да се правят образователни демонстрации. „Всичко се прави с идеята за образователна цел. Така хората ще могат да видят по-отблизо животните, за да се запознаят с тях и тяхната природа“, допълни още Мария Тереза Кортес. /БГНЕС